
Cele mai bune rețete cu telemea de Ibănești: preparate pentru toate gusturile
Cuprins
- Ce calități are telemeaua de Ibănești?
- Rețete cu telemea de Ibănești
- Plăcinte cu telemea de Ibănești
- Omletă cu șuncă și telemea de Ibănești
- Chifle cu șuncă, ou și telemea de Ibănești
- Salată fresh cu telemea de Ibănești
- Dovlecei umpluți cu telemea de Ibănești
- Tartă cu spanac și telemea de Ibănești
- Legume cu telemea de Ibănești la cuptor
- Chec cu telemea de Ibănești și șuncă
- Cartofi cu telemea de Ibănești
Mâncarea gustoasă se prepară cu dragoste. Însă, pe lângă dragoste, mâncarea care reușește să-ți răsfețe de fiecare dată papilele gustative depinde în egală măsură de ingrediente de calitate, alese cu grijă și benefice pentru sănătate.
Astăzi, numeroase rețete ne amintesc de gustul inconfundabil al mâncărurilor pregătite de mama sau bunica, de verile petrecute undeva la țară, în inima naturii, de cinele care ne adunau, cu mic, cu mare, în jurul mesei, de deserturile din care de-abia așteptam să ne înfruptăm alături de toți ai noștri.
Dintre toate aceste rețete, printre cele care ocupă un loc cu totul și cu totul special în sufletele noastre se numără cele care conțin telemea, ingredientul magic pe care bunicile și mamele noastre îl foloseau adesea în prepararea micului dejun, a deserturilor îmbietoare sau a gustărilor pe care mai-mai că trebuiau să le ascundă de pofticioșii nerăbdători ai familiei, până la servirea mesei.
Te invităm să faci o călătorie în timp și să-ți desfeți sufletul cu mâncăruri pregătite cu dragoste, ca la mama sau bunica acasă. În rândurile următoare îți propunem cele mai bune rețete cu telemea de Ibănești care vă vor aduna pe toți, cu mic, cu mare, în jurul mesei.
Ce calități are telemeaua de Ibănești?
Telemeaua de Ibănești ocupă un loc de cinste în topul produselor lactate de calitate. Ce o face, însă, specială? Ce calități contribuie la gustul unic al lactatelor de Ibănești?
În primul rând, produsele lactate de Ibănești se diferențiază de celelalte prin gustul și consistența unice. Telemeaua de Ibănești este singurul aliment românesc care a primit certificatul de produs cu „Denumire de Origine Protejată”, din partea Uniunii Europene.
În al doilea rând, telemeaua de Ibănești, unul dintre cele mai apreciate produse Mirdatod, se prepară într-un mod cu totul și cu totul special. Aceasta este realizată exclusiv cu lapte provenit de la crescătorii de animale din zonele montane din Mureș. Astfel, colaborăm doar cu fermieri locali care cresc animalele cu grijă și responsabilitate.
O altă calitate esențială constă în modul de sărare a produsului nostru. Telemeaua de Ibănești se saramurează în saramură de Orșova, extrasă natural din izvor. Prin povestea noastră, ducem mai departe tradiția, veche de sute de ani, a localnicilor care folosesc saramura de Orșova tocmai în acest scop: pentru a da un gust inconfundabil, natural brânzeturilor.
De altfel, gustul de telemea de Ibănești este unul cremos, catifelat, ceea ce plasează alimentul nostru în rândul celor mai apreciate produse lactate de pe mesele românilor.
Rețete cu telemea de Ibănești
Plăcinte cu telemea de Ibănești
Când vorbim despre deserturile populare de pe mesele românilor, tuturor ne vine în minte imaginea (sau mai degrabă gustul!) plăcintelor. De aceea, îți propunem o rețetă de plăcinte foioase cu telemea de Ibănești, numai bună de pregătit într-o zi de sărbătoare, într-un weekend liniștit sau chiar și într-o zi oarecare, în care ai poftă de ceva bun, care se prepară ușor și de care se vor bucura și ceilalți membri ai familiei.
- Ingrediente de care ai nevoie
1 kg de făină
650 ml de apă rece
2 lingurițe de sare
2 linguri de ulei
250g de unt de Ibănești, topit
- Mod de preparare
Pune făina într-un bol. Adaugă apoi sarea în apă și amestecă foarte bine, până se dizolvă. Adaugă apa peste făină, după care frământă. La final, adaugă cele două linguri de ulei și mai frâmântă puțin. În cele din urmă, așază folia peste aluat și lasă-l așa timp de 20 de minute.
Adaugă puțin ulei peste aluat. Împarte apoi aluatul în 8 bucăți, fiecare de aproximativ 200 de grame.
Fă biluțe din aluat. Pune apoi untul topit într-un vas. Aplatizează puțin bucățile de aluat, după care scufundă-le în untul topit anterior. Întoarce-le după cca. 5 minute. Ia apoi o bucată și așaz-o pe masa de lucru.
Întinde bucata cu palmele, spre centru, după care trage puțin câte puțin de margini. Adaugă brânza doar pe jumătate. Rulează. Procedează la fel și cu celelalte 7 bucăți.
Adaugă toate cele 8 bucăți în tava tapetată cu hârtie de copt. Unge-le cu ulei.
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Adaugă apoi tava cu bucăți de aluat în cuptor și lasă-le la copt timp de 30-35 de minute.
Omletă cu șuncă și telemea de Ibănești
Ca mic dejun sau ca gustare sățioasă, omleta cu șuncă și telemea de Ibănești este o rețetă pe cât de simplă și rapidă, pe atât de gustoasă. Se prepară rapid și, în plus, cu doar câteva ingrediente – toate musai de cea mai bună calitate, adică bio, cumpărate de la producători locali.
- Ingrediente de care ai nevoie (pentru două porții)
6 ouă bio
150g de șuncă presată
150g de telemea de Ibănești
20g de unt de Ibănești
sare și piper (după gust)
- Mod de preparare
Bate ouăle cu sare și piper. Adaugă apoi șunca tăiată mărunt și telemeaua sfărâmată. Amestecă bine toate ingredientele.
Între timp, topește untul într-o tigaie, după care adaugă amestecul anterior obținut. Amestecă, din nou, continuu.
Când observi că ouăle încep să se închege, continuă să amesteci, asigurându-te, însă, că nu le gătești exagerat.
Chifle cu șuncă, ou și telemea de Ibănești
O altă idee de mic dejun (sau chiar brunch) de care vei dori, cu siguranță, să te bucuri weekend de weekend este rețeta de chifle cu șuncă, ou și telemea de Ibănești. Noi îți propunem varianta pentru 5 persoane. Adaptează cantitățile folosite în funcție de numărul pofticioșilor.
- Ingrediente de care ai nevoie
5 chifle proaspete
5 felii de șuncă
200g de telemea de Ibănești
5 ouă
sare și piper (după gust)
- Mod de preparare
Taie părțile superioare ale chiflelor și scobește-le în interior. Așază apoi chiflele într-o tavă.
Taie șunca și temeleaua în cubulețe mici și așază-le apoi în interiorul chiflelor. Adaugă ouăle crude abia după ce ai adăugat șunca și telemeaua.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Adaugă tava în cuptor pentru cca. 20 de minute. Opțional, cu aproximativ 5 minute înainte ca oul să fie făcut, adaugă cașcaval de Ibănești ras.
Scoate tava din cuptor, adaugă sare, piper și verdeață proaspătă după gust.
Salată fresh cu telemea de Ibănești
Istoria gurmanzilor spune că o salată cu telemea de Ibănești poate transforma până și cele mai fierbinți zile de vară în unele mai răcoritoare, mai ales dacă e preparată și, mai apoi, savurată într-o grădină dintr-un sat de munte, în compania celor dragi și cu trilul păsărilor pe fundal.
- Ingrediente de care ai nevoie (pentru două porții)
3 roșii
300g telemea de Ibănești
1 castravete lung, curățat și tăiat cubulețe
½ lingură de ulei de măsline bio
1 linguriță de oțet balsamic
1 ardei roșu tăiat fin
ardei iute (opțional)
- Mod de preparare
Amestecă bine toate ingredientele.
Servește cu pâine proaspătă.
Dovlecei umpluți cu telemea de Ibănești
O altă rețetă simplă, sănătoasă și fresh este cea de dovlecei umpluți cu telemea de Ibănești, perfectă pentru un prânz lejer.
- Ingrediente de care ai nevoie
2 dovlecei proaspeți
1 lingură unt de Ibănești
1 ceapă verde tăiată mărunt
2 căței de usturoi zdrobiți
1 ou bio
1 ½ lingură făină
2 căni de telemea de Ibănești, tăiată bucățele mici
boia
- Mod de preparare
Taie dovleceii în două și curăță-le centrul cu o lingură.
Topește untul într-o tigaie și apoi călește centrul de dovlecei, ceapa și usturoiul.
Bate oul într-un vas, adaugă ceapa călită, faina și telemeaua. Amestecă bine.
Umple dovleceii scobiți cu amestecul anterior obținut. Presară boia, după gust.
Introdu dovleceii în cuptor, la o temperatură de 180 de grade Celsius. Lasă-i cca. 25-35 de minute.
Tartă cu spanac și telemea de Ibănești
Continuăm seria rețetelor simple și gustoase cu rețeta de tartă cu spanac și telemea de Ibănești, numai bună pentru weekendurile în care stai la taifas și la o gustare delicioasă cu prietenii sau cu familia.
- Ingrediente de care ai nevoie
1 foaie de aluat foietaj
400g de spanac
250g de telemea de Ibănești
1 ceapă
3 ouă
100g de smântănă de Ibănești
2 lingurițe de amidon
piper (după gust)
- Mod de preparare
Curăță, spală și opărește puțin spanacul. Lasă-l să se scurgă, după care stoarce-l și toacă-l.
Toacă ceapa și apoi călește-o în câteva linguri de ulei. Adaugă spanacul. Călește ceapa și spanacul împreună.
Bate ouăle. Amestecă-le apoi cu telemeaua rasă, cu smântâna și cu amidonul. Amestecă apoi jumătate din compoziție cu spanacul și cu ceapa.
Pune foietajul pe o tavă de tartă sau de tort.
Toarnă compoziția cu spanac, apoi toarnă și compoziția simplă de ouă, brânză și smântână.
Introdu tava în cuptor, la o temperatură de 200 de grade Celsius. Las-o până se rumenește foietajul.
Legume cu telemea de Ibănești la cuptor
Legumele au multiple beneficii pentru sănătate și, tocmai de aceea, te încurajăm să te bucuri pe deplin de ele, în diferite forme care îți răsfață simțul gustativ. Îți propunem o rețetă… caldă: legume cu telemea de Ibănești la cuptor.
- Ingrediente de care ai nevoie
3 morcovi fierți
300g fasole verde fiartă
1 ardei gras
70g de telemea de Ibănești
ulei de măsline bio
oregano uscat
- Mod de preparare
Taie morcovii rondele, ardeiul – bucăți și telemeaua – în felii subțiri.
Așază legumele într-o tavă unsă, pune deasupra feliile de telemea. Stropește apoi cu ulei de măsline și presară oregano.
Introdu tava în cuptor, timp de 30 de minute, la o temperatură de 200 de grade Celsius.
Chec cu telemea de Ibănești și șuncă
De data aceasta îți recomandăm o rețetă-aperitiv care o să stârnească, mai mult ca sigur, zâmbetele tuturor mesenilor. Este vorba despre rețeta de chec cu temelea de Ibănești și șuncă.
- Ingrediente de care ai nevoie
2 ouă bio
1 cană de smântână de Ibănești grasă
100g de șuncă presată
100g telemea de Ibănești
1 cană de făină
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 legătură de mărar
50g de cașcaval de Ibănești, pentru gratinat
- Mod de preparare
Spală mărarul și apoi taie-l mărunt.
Taie șunca presată cubulețe.
Rade telemeaua pe răzătoarea mare, iar cașcavalul – pe răzătoarea fină.
Bate ouăle, adaugă bicarbonat, smântâna, șunca presată, telemeaua și mărarul. Apoi adaugă făina.
Toarnă aluatul într-o formă de unică folosință, unsă cu unt. Nivelează și apoi adaugă deasupra cașcavalul răzuit.
Introdu tava la cuptor, la foc potrivit, timp de cca. 30 de minute.
Cartofi cu telemea de Ibănești
Ce zici de un prânz sățios, preparat tot la cuptor, care combină gustul clasic al cartofilor și, cum altfel, gustul sărat de telemea de Ibănești? Ți-am stârnit curiozitatea? Hai să descoperi rețeta de cartofi cu telemea de Ibănești!
- Ingrediente de care ai nevoie
500g de cartofi
300g de telemea rasă
unt pentru uns forma
sare (după gust)
- Mod de preparare
Fierbe cartofii în coajă. Lasă-i apoi la răcit, curăță-i și taie-i cubulețe. Adaugă foarte puțină sare.
Amestecă apoi cu telemea rasă.
Unge o formă de jena cu unt.
Pune cartofii, apoi rade din nou telemea deasupra.
Introdu cartofii în cuptor, la foc mediu, timp de cca. 30 de minute.
Răsfață-ți simțurile cu mâncăruri pregătite ca la mama sau bunica acasă și folosește de fiecare dată produse lactate bio, realizate în mod responsabil, din respect pentru sănătatea ta.
Nu în ultimul rând, bucură-te de gustul inconfundabil al produselor lactate de Ibănești, alături de toți cei dragi ție. Vă dorim poftă bună!