
Brânza de burduf este un produs tradițional ce se distinge de alte brânzeturi românești atât prin modul în care se prepară, cât și prin metoda de păstrare. Există multe sortimente de brânză de burduf și nu este întotdeauna ușor să le diferențiezi pe cele autentice de imitații. Dacă vrei să ai garanția că te vei bucura de fiecare dată de gustul cremos, proaspăt, al brânzei de burduf autentice, este suficient să știi câteva detalii despre modul cum se prepară și caracteristicile acestui tip de brânză, iar mai jos vei descoperi care sunt acestea.
Cum se face brânza de burduf autentică?
Îți spuneam mai sus că unul dintre lucrurile care deosebește brânza de burduf de alte tipuri de brânzeturi românești este modul de preparare unic. Procesul de fabricare implică mai multe etape și începe cu prepararea cașului.
Laptele proaspăt este strecurat și încălzit până atinge temperatura necesară, după care se adaugă cheagul și se așteaptă ca laptele să se coaguleze. Când laptele s-a închegat, se trece la următorul pas: se separă cașul de zer, se stoarce foarte, foarte bine (altfel brânza va avea un gust acid) și se lasă la fermentat timp de aproximativ 1-2 săptămâni. După ce a dospit suficient (depinde de temperatură), este scos, zdrobit, sărat și frământat bine înainte de a fi pus în burduful în care va sta la maturat timp de cel puțin câteva luni.
Burduful este de obicei fabricat din piele sau stomac de oaie, capră sau bivol, dar în unele regiuni se folosește și scoarță de brad. La Mirdatod, când facem brânza de burduf de Ibănești folosim bășică naturală de porc.
Caracteristicile brânzei de burduf autentice
Brânza de burduf autentică este un produs tradițional românesc cu o istorie și o rețetă bine păstrate de-a lungul timpului. Ingredientele de bază ale brânzei de burduf autentice sunt laptele, sarea și cheagul. Nu este neobișnuit ca producătorii comerciali să adauge alte ingrediente pentru a modifica gustul sau pentru a prelungi termenul de valabilitate, dar aceste adăugiri deturnează de la autenticitatea produsului.
Ca și principale caracteristici ale brânzei de burduf autentice trebuie să menționăm:
- gustul intens, ușor sărat, care este rezultatul procesului de maturare și fermentare;
- textura moale, compactă și untuoasă;
- culoarea alb-gălbuie.
Aceste caracteristici pot varia în funcție de tipul de lapte folosit și de durata procesului de maturare.
Cum să identifici brânza de burduf autentică
Nu este chiar atât de greu să distingi brânza de burduf autentică de imitații dacă știi la ce să te uiți.
Cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să cauți informații despre producător și originea produsului. Astfel vei afla exact unde este produsă, cum se prepară ea și alte detalii care vor confirma că este un produs autentic. Un alt lucru pe care îl poți face este să verifici eticheta și ingredientele sale. Brânza de burduf autentică nu ar trebui să conțină aditivi alimentari sau conservanți.
Dincolo de aceste detalii, cel mai mult contează aspectul, textura și gustul brânzei de burduf. Brânza de burduf autentică are o textură compactă, dar cremoasă; nu se sfărâmă și este numai bună de pus pe o felie de pâine. Gustul ar trebui să fie intens, nu foarte sărat și nici acid. Culoarea sa poate varia de la alb la galben-pal, în funcție de perioada de maturare. Toate aceste detalii te vor ajuta să deosebești brânza de burduf autentică de imitații care nu-ți vor oferi niciodată aceeași experiență gustativă!
Cum este brânza de burduf de Ibănești?
La Mirdatod, ne mândrim cu brânza de burduf de Ibănești pe care o producem. Gustul pregnant și textura fină te vor cuceri cu siguranță și pe tine. După ce o guști, vei putea oricând deosebi brânza de burduf autentică de imitații. Iar când alegi produsele Mirdatod poți să fii sigur/ă că ești pe cale să te bucuri de gustul unui produs lactat autentic românesc, fabricat după rețete tradiționale și doar din lapte proaspăt, muls de la vaci crescute cu grijă și hrănite doar cu ce are natura mai bun de oferit. Și să nu uităm de saramura de Orșova, pe care o folosim în loc de sare în produsele noastre și care se numără și ea printre „vinovații” pentru gustul unic al lactatelor de Ibănești.
Pentru a distinge brânza de burduf autentică de imitații trebuie să știi care sunt principalele caracteristici ce o diferențiază de alte tipuri de brânzeturi. Contează originea sa, rețeta după care este preparată și ingredientele sale, textura și aspectul său, dar poate cel important este gustul său. Pentru că până nu guști o brânză de burduf autentică, cum este brânza de burduf de Ibănești, nu poți să știi ce gust unic poate avea o astfel de brânză, cât de gustoasă este, cât de ușor este să te pierzi în savoarea sa. Dacă nu ai încercat până acum o brânză de burduf autentică, fă-o cât mai repede. Ține cont de ce am spus mai sus și nu vei risca să fii dezamăgit/ă de gustul unei simple imitații!