SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Brânza de burduf este un produs tradițional, unic în felul său, datorită modului de păstrare, dar și gustului, deosebit de cel al altor brânzeturi. Tradiția producerii brânzei de burduf este veche de sute de ani și a apărut în stânele de la munte.

Acolo, ciobanii erau nevoiți să dea o utilizare laptelui muls de la oi sau vaci și pentru că deja aveau destulă telemea și cașcaval au creat o nouă metodă de prelucrare. Astfel, a apărut brânza de burduf, care inițial era produsă doar din lapte de oaie sau vacă și păstrată în burdufuri din piele de oaie sau capră. Pe măsură ce produsul a devenit tot mai popular, rețeta a fost diversificată, la fel și procesul de obținere.

Așa se face că, în prezent, brânza de burduf se prepară atât din lapte de oaie, cât și din lapte de vacă existând și sortimente mixte. De asemenea, anumite sortimente, cum ar fi brânza de burduf de Ibănești, se păstrează în vezică naturală de porc, în timp ce în unele zone din Transilvania, brânza este ținută în coajă de brad.

 

Câte calorii conține brânza de burduf

Numărul de calorii din brânza de burduf variază în funcție de sortiment și de conținutul de grăsime al laptelui din care a fost produsă. În general, conținutul caloric pentru 100 de grame de brânză de burduf variază între 280 și 350 de calorii.

Cele mai puține calorii le conține brânza de burduf din lapte de vacă, urmată de brânza mixtă oaie-vacă. De obicei, brânza de burduf din lapte de oaie are mai multe calorii, însă diferența nu este una foarte mare; de altfel, fiecare sortiment consumat cu moderație nu pune mari probleme celor care țin la siluetă.

S-a constatat că aportul caloric al brânzeturilor și celorlalte produse lactate este influențat și de modul în care sunt hrănite animalele de la care provine laptele. Astfel, vacile hrănite natural cu iarbă de pe pășuni dau lapte cu un conținut mai scăzut de grăsimi decât cele hrănite doar cu furaje.

Din acest punct de vedere, poți consuma cu încredere brânzeturi și lactate de Ibănești pentru că sunt preparate din lapte provenit exclusiv de la vacile lăsate să pască în voie pe pășunile montane.

 

Beneficiile consumului de brânză de burduf

Ca toate celelalte produse care au ca ingredient de bază laptele, brânza de burduf preia o mare parte dintre beneficiile acestuia. În primul rând, se remarcă un conținut bogat de calciu care are un aport deosebit în dezvoltarea sistemului osos la copii, dar și în fortifierea oaselor în cazul persoanelor ajunse la vârste a treia.

Așadar, datorită aportului de calciu, consumul de brânză de burduf ajută la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, în timp ce, în cazul vârstnicilor, previne apariția osteoporozei. Mai mult de atât, absorbția calciului în oase este favorizată de conținutul ridicat de vitamina B care se regăsește în lapte și se păstrează după acesta a fost prelucrat.

În afară de vitamina B, brânza de burduf mai oferă organismului un important aport de vitaminele A, D și E, care au la rândul lor un important rol în metabolism.

Produsele lactate, printre care și brânza de burduf, au capacitatea de a crește nivelul pH-ului din salivă, ceea ce ajută la anihilarea bacteriilor din cavitatea bucală care stau la originea apariției cariilor dentare. De asemenea, calciul despre care am amintit întărește smalțul dinților și-i face mai rezistenți.

Nu  în ultimul rând, brânza de burduf ajută flora bacteriană din sistemul digestiv prin aportul de probiotice din componența sa. Acestea sunt bacterii bune care au un rol important în digestie, dar și în asigurarea imunității organismului,

 

Cum să mănânci brânza de burduf

Trebuie precizat din start că brânza de burduf are un conținut de grăsimi de cel puțin 58%, iar sarea este prezentă într-o proporție de cel puțin 3%. Mulți ar fi tentați să se ferească de această combinație de gras și sărat, însă, ca și în cazul altor alimente similare, se recomandă consumul cumpătat, nu abstinența.

Prin urmare, consumată în cantități moderate, împreună cu multe verdețuri și alimente mai puțin bogate în grăsimi, brânza de burduf nu prezintă vreun risc nici pentru siluetă și nici pentru sănătate.

Se recomandă consumul la micul dejun, întrucât conținutul nutrițional oferă organismului necesarul de energie pentru prima parte a zilei, iar caloriile despre care am amintit anterior vor fi arse pe parcursul activităților cotidiene. La micul dejun, poate fi consumată cu salată, ceapă verde, roșii, ridichi sau ardei gras.

De asemenea, brânza de burduf poate fi servită și ca antreu la prânz, dar și ca ingredient pentru mai multe feluri principale.

Nu se recomandă consumul la cină, pentru la această masă se consumă alimente ușoare, cu un conținut scăzut de grăsimi.

 

Ca o concluzie, putem spune despre brânza de burduf că este un aliment sănătos și hrănitor, dacă este produsă doar din ingrediente naturale și respectând rețetele tradiționale care îi garantează consistența untoasă și gustul deosebit.

 

Află câte calorii conține o porție de brânză de burduf, cât de sănătoasă este pentru organism și care sunt recomandările cu privire la consumul acestui aliment special.