SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

De câte ori nu ți s-a întâmplat să cumperi croissante cu unt de la magazin și să-ți închipui cât de delicioase vor fi alături de o ceașcă de cafea sau cappuccino, numai pentru ca, odată cu prima îmbucătură, să ai senzația că ceva lipsește, că gustul acestora pur și simplu nu se ridică la nivelul așteptărilor tale? Dacă vei continua să cauți, mai devreme sau mai târziu vei reuși să găsești o brutărie unde se prepară croissante cu gustul mult dorit. Merită să încerci însă cel puțin o dată să le prepari chiar tu, acasă, folosind ingrediente de bună calitate. 

Da, știm, rețeta tradițională implică o mulțime de pași, întreg procesul se poate întinde pe parcursul mai multor zile și nu toată lumea are răbdarea necesară pentru a aștepta atât de mult timp pentru a se delecta cu mult doritele croissante. Am pregătit special pentru tine o rețetă (mai) rapidă și relativ simplă, cu ajutorul căreia vei obține croissante pufoase și gustoase pe care le vei putea savura oricând dorești. 

De ce ingrediente ai nevoie

Ingredientele necesare pentru a pregăti croissante cu unt sunt simple și puține la număr. Este însă important să folosești produse de cea mai bună calitate, în special unt cu conținut cât mai ridicat de grăsime. De aceea untul de Ibănești, cu 82% grăsime, este perfect pentru această rețetă. Vei avea nevoie în plus de făină, lapte, zahăr, drojdie uscată și sare. 

Iată și cantitățile necesare: 

  • făină – 500 g;
  • unt – 300 g; 
  • lapte călduț – 240 g; 
  • drojdie uscată – 14 g; 
  • zahăr – 90 g; 
  • sare – 1 linguriță.

La final, când trebuie să dai croissantele la cuptor, vei mai avea nevoie și de un gălbenuș de ou, amestecat bine cu o lingură de lapte. 

Cum prepari croissante cu unt pufoase și gustoase 

Dacă ai toate ingredientele pregătite, iată ce trebuie să faci: 

Pasul 1: Vei începe prin a amesteca bine drojdia cu zahărul și laptele. Lasă deoparte câteva minute, până când se formează spumă.

Pasul 2: Într-un castron mare, combină făina (dacă ai timp, o poți cerne) cu sarea. Adaugă apoi untul (direct de la frigider) și amestecă bine cu o furculiță, până observi că se formează fărâmituri. Adaugă acum drojdia și laptele și frământă ușor toate ingredientele până obții un aluat. Înfășoară aluatul în folie de plastic, modelează-l ușor pentru a-i da o formă pătrată și dă-l la congelator pentru 30 de minute sau la frigider pentru câteva ore. 

Pasul 3: Presară făină pe suprafața de lucru. Întinde apoi aluatul în formă de dreptunghi și împăturește-l în 3 părți pe lățime. Întoarce-l cu partea împăturită în jos, răsucește-l la 90 de grade și întinde-l până ai un nou dreptunghi, pe care îl vei împături în 3. Repetă de 3-4 ori, având grijă să rotești de fiecare dată aluatul și ca partea împăturită să fie în jos. De preferat ar fi să lași aluatul să se odihnească în frigider timp de aproximativ 15 de minute între fiecare împăturire, dar nu este obligatoriu. 

Pasul 4: Înfășoară aluatul în folie de plastic și dă-l la frigider timp de cel puțin câteva ore (sau chiar peste noapte, dacă nu te grăbești). 

Pasul 5: Pe o suprafață ușor înfăinată, întinde aluatul într-un dreptunghi de 40 cm X 25 cm. Taie-l în triunghiuri și formează croissantele, începând de la partea mai lată a triunghiului. 

Pasul 6: Pune croissantele obținute într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperă-le cu folie de plastic și lasă-le 2-3 ore la temperatura camerei. 

Pasul 7: Preîncălzește cuptorul la 230 °C.

Pasul 8: Unge croissantele cu un amestec de gălbenuș de ou și lapte și dă tava la cuptor. După 8 minute, vei reduce temperatura la 190 °C și vei mai lăsa încă 10 – 15 minute sau până când se rumenesc frumos. 

Pasul 9: Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească înainte de a le servi.

Sugestii de servire

Croissantele cu unt sunt delicioase servite ca atare, alături de o cană de cafea, un cappucino sau chiar un ceai. Le poți servi însă și cu diverse fructe, gemuri sau miere, pentru un răsfăț dulce și simplu. Sunt perfecte și pentru sandviciuri cu ouă, mozzarella, prosciuto sau orice altceva preferi. Poți opta pentru diverse combinații, pentru un mic dejun sau o gustare savuroasă ori chiar pentru o masă mai ușoară.

Cum ne plac nouă? Simple, dar și cu cremă de brânză de Ibănești sau telemea și roșii. Ori lângă un pahar de chefir sau sana.

Prepararea croissantelor este un proces ce implică poate mai mulți pași decât rețetele pentru alte preparate și căruia va trebui să-i rezervi mai mult timp, dar rezultatul nu te va dezamăgi. Nu este o rețetă pe care doar un bucătar cu experiență o poate pregăti. Ai nevoie doar de puțină răbdare și, bineînțeles, de ingredientele potrivite și vei avea satisfacția de a gusta croissante cu unt pufoase și gustoase, preparate chiar de tine, pe care în mod sigur vei dori să le faci din nou.