
Prăjitura cu smântână de Ibănești este un desert cu un gust unic, iar rețeta acesteia este foarte rapidă, fiind potrivită chiar și pentru cei mai ocupați dintre noi. Este o tartă cu o textură cremoasă, datorită smântânii vârtoase, cu 35% grăsime și gust echilibrat între dulce și acrișor, care îi face pe cei care o încearcă să revină mereu la ea. Dacă vrei să încerci această delicatesă, află din rândurile de mai jos ce ingrediente trebuie să mai pui pe lista de cumpărături în afară de smântâna de Ibănești și impresionează-ți prietenii și familia cu talentul tău culinar!
Ingrediente necesare
Pentru a prepara prăjitura cu smântână de Ibănești ai nevoie de următoarele ingrediente:
Pentru umplutură
- 1 kg smântână de Ibănești cu 35% grăsime;
- 2 ouă mari;
- 80 g zahăr pudră;
- 1 plic praf de budincă de vanilie;
- esență de vanilie;
- sare;
- opțional, pentru o notă acidă, 200 g afine sau alte fructe acrișoare (căpșuni, zmeură, coacăze sau un amestec de fructe de pădure etc.)
Pentru blat
- 150 g unt moale;
- 1 ou mare;
- 60 g zahăr pudră;
- 230 g făină;
- 4-5 linguri de nuci măcinate. Poți înlocui nucile cu migdale, fistic sau alune de pădure măcinate;
- 1 pliculeț de zahăr vanilat sau o păstaie de vanilie;
- sare.
Pregătirea prăjiturii pas cu pas
- Pentru a pregăti blatul pentru prăjitura cu smântână de Ibănești, trebuie să amesteci untul tăiat cubulețe, sarea, oul, zahărul și un praf de sare într-un bol mare. Mixează ingredientele până când obții o compoziție omogenă, aproximativ 2-3 minute, apoi adaugă făina și nucile măcinate. În momentul în care s-a format o bilă de aluat, o scoți din bol, o învelești într-o folie de plastic și o pui la frigider timp de 1 oră jumătate, cel mult 2 ore pentru a se odihni.
- După ce aluatul a stat în frigider timp de aproximativ 2 ore, este momentul să preîncălzești cuptorul la 180 de grade și să întinzi uniform aluatul într-o tavă pentru tartă. La final, înțeapă-l pe fund cu o furculiță, pune o folie de aluminiu peste aluat, apoi boabe de fasole sau de orez, astfel încât acesta să nu crească foarte mult. Bagă crusta la cuptor pentru cel mult 20 de minute.
- Pentru a pregăti umplutura, trebuie să amesteci cu un mixer ouăle, sarea, vanilia, praful de budincă și zahărul, astfel încât să nu existe cocoloașe. Schimbă mixerul cu o spatulă și adaugă peste amestec smântâna de Ibănești. Încorporeaz-o în compoziție cu mișcări lente, de jos în sus, pentru a evita formarea bulelor de aer în amestec. Acest lucru va ajuta ca prăjitura să nu crape în cuptor.
- După ce aluatul s-a copt, îndepărtează folia de aluminiu împreună cu boabele de fasole și adaugă peste umplutura de smântână.
- Coace prăjitura la aceeași temperatură, 180 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute, sau până când umplutura se întărește pe margini și „tremură” în mijloc, iar la suprafață este ușor aurie.
- Este important să lași prăjitura să se răcească în tavă timp de cel puțin 30 de minute înainte de a o tăia și servi, pentru a evita riscul ca umplutura să se scurgă. La final, adaugă fructele proaspete peste tartă.
Sfaturi și trucuri pentru a obține cea mai bună prăjitură cu smântână de Ibănești
- alege ingrediente de bună calitate: Pentru a obține cea mai bună prăjitură cu smântână de Ibănești, este important să folosești ingrediente de calitate. Pe lângă smântâna vârtoasă care asigură textura cremoasă și gustul bogat, asigură-te că alegi un unt cu 82% grăsime, ouă de țară și făină de calitate superioară;
- nu întinde aluatul pe masă, ci direct în tavă: Deși pare intuitiv să întinzi aluatul cu sucitorul înainte de a-l pune la copt, textura acestuia este foarte moale și nu permite o astfel de manevrare. Așază bucata de cocă în tavă și întinde-o cu degetele cât de uniform poți atât pe baza tăvii, cât și pe pereții acesteia;
- scoate cu cel puțin jumătate de oră înainte ingredientele din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei;
- personalizează prăjitura după bunul plac: Prăjitura cu smântână de Ibănești poate fi personalizată după gustul propriu prin adăugarea de fructe proaspete, ciocolată rasă, zahăr tos sau nuci. De asemenea, poți încerca să adaugi condimente precum scorțișoară sau coajă de lămâie pentru a-i da un gust mai intens.
Prăjitura cu smântână de Ibănești este cu adevărat o rețetă simplă și rapidă, perfectă pentru oricine dorește să pregătească un desert delicios fără a petrece prea mult timp în bucătărie. Ingredientele necesare sunt ușor de găsit și accesibile, iar pașii de urmat sunt clari și simpli, astfel încât chiar și cei fără experiență în bucătărie vor reuși să o prepare cu ușurință. De asemenea, tarta foarte versatilă poate fi adaptată la diferite gusturi și preferințe. Poți adăuga ciocolată, fructe sau nuci, sau poți înlocui smântâna cu iaurt de Ibănești, pentru a reduce conținutul de grăsimi. Spor la gătit!