
Dacă ești deja familiarizat cu beneficiile consumului de lactate, mai mult ca sigur știi deja că urda noastră este cel mai sănătos aliment pe bază de lapte. Ea ajută la slăbit, crește masa musculară, scade glicemia și câte și mai câte, dar în primul rând este gustoasă!
Așadar, dacă ești fan al deserturilor cu brânza, dar și al urdei noastre de Ibănești, cu siguranță te vei bucura să descoperi rețetele de prăjituri cu urdă pe care le-am detaliat mai jos!
Prăjitură cu urdă și iaurt
Vom începe cu o rețetă dulce în care urda și iaurtul se îmbină de minune!
- Ingrediente de care ai nevoie
2 ouă
1 cană de iaurt
1 cană de zahăr
½ can[ de ulei
Praf de copt
Praf de sare
3 căni de făină
1 kilogram de urdă
Și zahăr după gust
- Mod de preparare
Se amestecă foarte bine într-un castron ouăle și zahărul, până se topesc. Apoi, se adaugă pe rând celelalte ingrediente și se amestecă și urda cu zahărul și ouăle. Se tapetează tava cu hârtie de copt și se pune doar jumătate din compoziția de aluat. Pe urmă se adaugă urda și doar apoi se acoperă cu restul de aluat. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute. La final se dă cu zahăr pudră și se taie în pătrate.
Prăjitură cu urdă și mărar
O rețetă potrivită mai degrabă pentru dis de dimineață decât pentru desert, prăjitură cu urdă și mărar s-ar fi potrivit perfect în articolul despre patru idei delicioase de rețete cu brânză pentru micul dejun. Mai ales că nu-i așa greu de făcut!
- Ingrediente de care ai nevoie
Pentru aluat:
2 ouă
8 linguri de ulei
10 linguri de lapte
10 linguri de zahăr
Praf de copt
Faina din belșug
Pentru umplutură:
500 grame de urdă
2-3 fire de mărar
4 linguri de zahăr
1 ou
Zahăr pudră vanilat
- Mod de preparare
Se începe cu amestecarea zahărului cu ouăle, apoi se adaugă uleiul, laptele și făina cu praful de copt. De preferat va fi ca aluatul să fie cât mai elastic, asta ca să se poată întinde cât mai bine. Apoi se trece la umplutură: urda se amestecă bine cu cele patru linguri de zahăr și mărarul se toacă mărunt cu oul. Aluatul va fi împărțit în două.
Mai apoi se întinde o foaie într-o tavă cu hârtie de copt. Se pune umplutura, iar apoi se așează a doua foaie și se apasă pentru a se așeza umplutura. Se fac inclusiv împunsături cu furculița în blat pentru a nu se umfla la copt. Se introduce tava în cuptor și se lasă până când amestecul devine auriu deaspura. După ce se răcește, se poate pudra cu zahărul vanilat.
Prăjitură cu urdă și afine
Dacă ești fan al prăjiturilor cu urdă și fructe, cu siguranță vei aprecia următoarea rețetă! În plus, e deosebit de simplă și de rapidă. Și, evident, gustoasă.
- Ingrediente de care ai nevoie
Pentru aluat:
125 ml ulei
1 ou mare
150 ml smântână lichidă
100 grame zahăr
175 grame faină
1 lingură praf de copt
1 vârf de cuțit de sare
Extract de vanilie sau semințe de la ½ păstaie de vanilie
Pentru umplutură:
1 ou
3 grame urdă, dar iese bună și cu brânză de vaci, apropo!
50 de grame zahăr
100 de grame de afine
Extract de vanilie sau semințe de la ½ păstaie de vanilie
- Mod de preparare
Întâi se pornește cuptorul la temperatura medie și, pentru compoziție, se vor amesteca urda cu zahărul, oul și zahărul vanilat. Apoi se lasă deoparte până când e gata aluatul.
Pentru aluat se vor pune smântâna, uleiul, oul, sarea și zahărul într-un bol și se mixează până când zahărul pare că se dizolvă. Apoi se adaugă făina cernută, amestecată cu praful de copt și se mixează până când s-a omogenizat aluatul.
Se pune într-o tavă de copt hârtie de copt și se toarnă aluatul. Pe deasupra se pune compoziția de brânză și se apasă ușor cu lingura în aluat. Deasupra se pun afinele.
Se lasă la copt prăjitura timp de 50 de minute la foc moderat și apoi se lasă la răcit. Mai apoi se poate felia și savura!
Și dacă tot nu ți-ai ostoit pofta de produse naturale și gustoase, descoperă și cele mai bune rețete cu telemea de Ibănești!
Fan al prajiturilor cu urda? Iata trei retete pe care nu vei regreta ca le-ai pregatit!