SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Descoperă în acest articol ce sunt produsele lactate, care sunt beneficiile consumului acestora, cum poți include mai multe lactate în alimentația ta și câte lactate ar trebui să consumi în mod regulat.

Ce sunt produsele lactate?

Produsele lactate sunt derivate din lapte. Acesta trece prin diferite procese de fabricație care duc la formarea altor alimente, de consistență și gust diferit. Una dintre cele mai cunoscute proceduri de transformare a laptelui simplu este cea de fermentare a microorganismelor (bacterii sau ciuperci).

 

Un alt proces este separarea grăsimii din lapte, rezultând smântâna și untul. După modul de preparare, smântâna poate fi dulce (pentru frișcă), cu un conținut de 32% grăsime sau fermentată (pentru consum), cu un conținut de grăsime cuprins între 25% și 35%.

 

Untul, pe de altă parte, este obținut din smântână cu un conținut ridicat de grăsime, având un gust catifelat și plăcut. Pentru a se forma untul, smântâna rece trebuie bătută până când se taie, iar zerul rezultat se îndepărtează prin stropirea grăsimii cu apă. Rezultatul poate fi un unt superior, de obicei de 82% grăsime sau untul de masă, cu un conținut de 65% grăsime.

Brânzeturile

Brânzeturile sunt un alt tip de produse lactate, obținute prin coagularea cazeinei din lapte și prelucrarea acesteia. În lume există foarte multe tipuri de brânzeturi, iar multe dintre rețete sunt secrete locale. Pentru a se coagula, laptele trebuie acidifiat prin însămânțarea unor bacterii lactice sau cu ajutorul cheagului (brânzeturi fermentate sau maturate). 

 

Brânza de vacă este una dintre cele mai cunoscute brânzeturi proaspete. Urda se obține din coagularea lactalbuminei din zerul rezultat în urma preparării cașului, prin fierbere. Ambele tipuri de brânzeturi pot fi dulci sau sărate. Telemeaua este un tip de brânză maturată, cu un conținut de grăsime de peste 42-44%, obținută cu ajutorul cheagului și conservată cu sare.

 

Care sunt beneficiile consumului de lactate?

Laptele de vacă are în compoziție multe proteine, grăsimi, 25 de vitamine și 45 de minerale, în total peste 100 de substanțe necesare organismului. Astfel, cu toate că suferă transformări, majoritatea produselor lactate conexe păstrează într-o proporție mare valorile nutriționale pe care le are laptele. 

 

Totuși, există și diferențe. Spre exemplu, unele produse fermentate conțin mai puțină lactoză, fiind mai potrivite pentru diabetici. Smântâna conține mai multe grăsimi saturate decât laptele, ceea ce o face mai puțin indicată în cazul persoanelor cu un colesterol mărit. Untul are un conținut crescut de vitamina A, dar un conținut moderat sau scăzut de vitamina D.

 

Brânzeturile au valori nutriționale ridicate, fiind bogate în proteine, calciu, fosfor, vitamina A, B12, dar și grăsimi, ceea ce necesită un consum responsabil. Totodată, brânzeturile conțin triptofan, un precursor al serotoninei, un hormon care ne dă o stare de bine.

 

Surse de calciu și proteine

Lactatele oferă organismului necesarul zilnic de calciu și o parte din proteinele de care are nevoie. Spre exemplu, o ceașcă de brânză de vaci cu 2% grăsime are 180 mg de calciu și 26 g de proteine. 

Se știe că pentru sistemul osos calciul joacă un rol esențial, acesta fiind absorbit mult mai bine de către organism dacă provine din alimente bio, precum lactatele de Ibănești, decât din suplimente alimentare. Brânzeturile ajută la creșterea densității osoase și previn, în timp, apariția bolilor și a durerilor de oase.

 

Surse de vitamina D

Necesarul zilnic de vitamina D cu greu este acoperit doar din expunerea la soare. Lactatele conțin importante cantități din această vitamină, ceea ce ajută la absorbția mai bună a calciului în oase. 

Vitamina D a devenit din ce în ce mai importantă în ultimii ani, considerându-se că ajută în prevenirea cancerului, dar chiar și la scăderea tensiunii arteriale.

 

Cum poți include mai multe lactate în alimentația ta?

Atât copiii, cât și adulții se pot bucura de minunatele deserturi cu brânză, multe din ele purtând deja amintiri dragi din copilărie. De asemenea, lactatele sunt o alegere ideală dimineața, când vrei să te hrănești corespunzător pentru o zi plină. Alege câteva rețete cu brânză pentru micul dejun și vei începe ziua cu multă energie!

La cină poți încerca delicioasele rețete de paste cu brânză. Dacă ai chef de o pizza, adaugă mozzarella și cașcaval. Din unt și smântână poți face cele mai bune prăjituri pentru copii sau pentru tine, iar atunci când vrei să prepari ceva gustos și sățios pentru prânz, încearcă aceste rețete cu telemea.

 

Câte lactate ar trebui să consumi zilnic?

Consumul zilnic de lactate este mult influențat de activitatea fizică, starea de sănătate și vârstă. Cele mai bune momente din zi pentru a consuma produse lactate sunt dimineața, pe stomacul gol, și seara, în variantele light. În general, lactatele nu trebuie combinate cu alte grupe de alimente, însă poți găti rețete cu lactate din când în când pentru a te bucura de savoarea lor. 

 

Persoanele cu un colesterol crescut trebuie să fie foarte atente la consumul de lactate, să respecte sfaturile medicului și să aleagă lactate de calitate pentru un aport bun de vitamine și minerale. Urda și zerul sunt mai indicate în acest caz, fiind slabe în grăsimi, dar bogate în proteine și săruri minerale.

 

Copiii și vârstnicii beneficiază mult de pe urma consumului de lactate, venind în ajutorul sistemului osos și al celui imunitar și fiind o sursă bună de probiotice. Adulții sănătoși pot consuma, spre exemplu, 30-40 g/zi de brânzeturi și 15-20 g/zi de unt.

 

Consumul de lactate este sănătos pentru organism, iar acestea furnizează energia, proteinele, vitaminele și mineralele de care avem nevoie. La Mirdatod producem lactate pure, românești, din lapte proaspăt provenit de pe Valea Gurghiului și saramură de la izvorul din Orșova.