SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Brânza mozzarella este, în prezent, una dintre cele mai apreciate tipuri de lactate, fiind consumată regulat atât în Italia, țara de origine, cât și în alte state. Finețea și gustul său plăcut au făcut-o populară în multe preparate, de la salate și mâncăruri preponderent vegetale la pizza, mâncăruri pe bază de carne și deserturi. Brânzeturi asemănătoare cu mozzarella se făceau încă din vremea romanilor și se crede că termenul a apărut în primul secol al erei noastre. Totuși, mozzarella așa cum o știm astăzi a apărut mult mai târziu, în secolul al 16-lea, odată cu dezvoltarea fermelor de bivoli. 

 

Italienii au considerat dintotdeauna că mozzarella este un aliment sănătos, iar cercetările din ultimul secol au confirmat calitățile acestui produs gastronomic excepțional. Care sunt beneficiile pe care consumul de brânză mozzarella le are asupra sănătății tale? Descoperă-le în rândurile de mai jos.

Ce este mai exact brânza mozzarella

 

Deși mulți o consumă, puțini știu cu adevărat ce este mozzarella și cum se obține. Mozzarella este un tip de brânză originar din sudul Italiei, care se face în general din lapte de bivoliță. Există însă și mozzarella de oaie, care este, de fapt, varianta originală a acestui tip de brânză. Numită și mozzarella pecorella, aceasta este specifică Sardiniei și regiunilor Abruzzo și Lazio. Mozzarella se face și din lapte de vacă, mai ales pentru a răspunde cererii mari. Aceasta este mai ieftină, dar nu atât de gustoasă cum este cea de bivoliță. Recent a apărut și varianta din lapte de capră, destinată celor cu intoleranță la laptele bovinelor.

Fabricarea acestui tip de brânză se bazează pe adăugarea de cheag natural în lapte, apoi pe scufundarea acestuia în apă caldă. Fabricantul frământă apoi brânza ca pe o cocă, până obține consistența specifică. Mozzarella se păstrează sub formă de cilindri sau sfere. Brânza mozzarella este de obicei albă, dar poate fi și galbuie, în funcție de dieta animalului. Se servește în câteva zile de la fabricare sau se păstrează în saramură o săptămână sau chiar mai mult, dacă are un conținut mic de lichid.

Ce beneficii aduce brânza mozzarella sănătății tale

Sursă de biotină

Biotina este vitamina B7, un nutrient cu rol în metabolismul grăsimilor, carbohidraților și aminoacizilor dar și în alte procese celulare. Biotina este solubilă, astfel că organismul nu o poate stoca. Consumul ei satisface doar nevoile imediate ale corpului, dar, din fericire, se găsește în destule alimente, astfel că deficiența este destul de rară. Aceasta afectează în general femeile gravide, alcoolicii și unele persoane care au anumite boli genetice sau de metabolism. Consumul regulat de mozzarella ajută la asigurarea unui aport corespunzător de biotină.

Sursă de vitamine liposolubile

Brânza mozzarella conține cantități importante de vitamina A, E și D. Acestea sunt esențiale pentru absorbția calciului, protejarea membranei celulare și sănătatea oaselor și a dinților. În lipsa lor, organismul poate experimenta deficiențe serioase, mai ales la vârsta copilăriei și adolescenței. 

Sursă de riboflavină și niacină

Riboflavina (vitamina B2) și niacina (vitamina B3) fac parte din complexul de vitamine B, esențial pentru buna funcționare a organismului. Riboflavina are proprietăți antioxidante și combate anumite condiții medicale ca anemia și migrenele. Niacina este, de asemenea, utilă în lupta cu bolile, artrita și diabetul fiind afecțiuni care se pot preveni și cu ajutorul consumului de mozzarella. În plus, niacina are un rol central în metabolizarea grăsimilor. 

Sursă de fosfor, zinc, magneziu și potasiu

Aceste minerale se găsesc din abundență în brânza mozzarella și sunt implicate în procese complexe ale corpului uman: regenerarea celulelor pielii, funcționarea aparatului excretor și a celui circulator, absorbția calciului, formarea de globule albe și susținerea sănătății creierului.

5 motive să introduci mozzarella în dietă

1. Stabilizează tensiunea arterială

Includerea unor rețete cu mozzarella în dietă este benefică pentru reglarea tensiunii arteriale, datorită conținutului de potasiu și magneziu, substanțe care relaxează pereții vaselor de sânge. Magneziul are și acțiune calmantă, ajutând la înlăturarea stărilor de stres, anxietate, oboseală fizică și intelectuală.

2. Asigură sănătatea oaselor

Lactatele sunt bogate în calciu, mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. Brânza mozzarella nu face excepție, iar asocierea calciului cu alte minerale, ca fosforul și magneziul, o transformă într-un aliment ideal pentru menținerea sistemului osos în cea mai bună formă. O porție de 170 g oferă 85% din necesarul de calciu zilnic, astfel că adăugarea de mozzarella în dieta copiilor și adolescenților este foarte indicată.

3. Previne artrita și bolile similare

Complexul de vitamine B din compoziția mozzarellei este util în lupta cu bolile sistemului osos, ca artrita, osteoporoza și altele asemănătoare. La acest efect contribuie și prezența antioxidanților și a mineralelor. Mozzarella ajută și la menținerea mușchiului cardiac în stare bună, prin urmare, circulația spre țesuturi se face corespunzător. Drept consecință, acestea rezistă mai bine factorilor care cauzează degenerarea lor.

4. Grăbește vindecarea rănilor

Calitățile nutriționale ale brânzei mozzarella influențează și procesele reparatorii din organism. Vitaminele și mineralele din compoziția acesteia sprijină refacerea celulară și imunitatea. Cantitatea mare de proteine din mozzarella reprezintă un factor important în vindecarea rănilor, pentru că ele sunt esențiale în revenirea țesuturilor la starea optimă. Alături de calciul din mozzarella, proteinele grăbesc inclusiv vindecarea fracturilor și a altor traumatisme profunde.

5. Susține sănătatea unghiilor, pielii și părului

Când corpul nu are destulă biotină, unghiile și părul se fragilizează. De aceea, consumul de mozzarella este indicat persoanelor care se confruntă cu probleme de acest fel. Zincul are un rol important în funcționarea pielii, cel mai mare organ din corp. Lipsa sa din alimentație se asociază cu probleme ca iritații, mătreață, piele uscată. Rețetele cu mozzarella reprezintă o modalitate gustoasă și eficientă de a menține sănătatea pielii, a unghiilor și a părului.

3 motive să nu consumi în exces brânză mozzarella

1. Are o cantitate ridicată de grăsimi saturate

Mozzarella are o cantitate semnificativă de grăsimi saturate, asemenea multor tipuri de brânzeturi. Gustul său delicios se datorează în mare parte grăsimilor, iar acest lucru poate dăuna persoanelor în situații de risc sau care o consumă în exces. Cei cu depuneri pe artere, colesterol mărit sau probleme cardiace trebuie să consume mozzarella în cantitate mică sau moderată, în acord cu dieta recomandată de medic. Chiar și persoanele sănătoase trebuie să evite consumul exagerat, mai ales dacă mănâncă și alte alimente grase. Există numeroase calorii în mozzarella, iar dacă exagerezi cu mâncatul ei, acestea se pot depune sub formă de kilograme în plus și pot contribui la creșterea nivelului de lipide din sânge.

2. Devine acidă din cauza cantității mari de calciu

Deși calciul este un agent alcalin, produsele lactate se caracterizează printr-o aciditate ridicată. O alimentație acidă se poate dovedi dăunătoare pentru organism, atât la nivelul tractului digestiv, cât și la nivelul altor organe. Excesul de brânză mozzarella poate duce la depunerea de calciu pe vasele de sânge sau la nivelul sistemului osos și la formarea calculilor renali. 

3. Poate provoca tulburări digestive

Multe persoane au intoleranță la lactoză, așa că prezența ei în mozzarella poate duce la probleme digestive. Aciditatea lactatelor este un alt factor dăunător sistemului digestiv, pentru că afectează flora și mucoasa intestinală. Consumul excesiv de mozzarella poate contribui la apariția balonării, diareei, constipației și chiar a refluxului esofagian și a colonului iritabil. De aceea, se recomandă consumul său moderat, ca parte a unei diete variate. 

Brânza mozzarella aduce beneficii importante sănătății, dacă este consumată rațional, iar longevitatea poporului italian este o dovadă în acest sens. Din fericire, găsești și la noi în țară produse lactate, inclusiv mozzarella, de calitate superioară. Rețete cu mozzarella în stil italian sau cu inspirații românești, pe care oricine le poate face, sunt multe, așa că nu ezita și consumă regulat acest produs lactat de excepție.

Referințe:

Harvard Nutrition. “B Vitamins.” The Nutrition Source, 11 Aug. 2020, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/vitamin-b/.

Harvard Nutrition. “Vitamins and Minerals.” The Nutrition Source, 28 Jan. 2021, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamins/.

NutritionX Staff. “100 g Mozzarella.” Nutritionix, Jan. 2021, www.nutritionix.com/food/mozzarella/100-g.

Smith, Michael. “WebMD Arthritis and Joint PAIN Center: Symptoms, CAUSES, Tests, and Treatments.” WebMD, WebMD, 7 June 2021, www.webmd.com/arthritis/default.htm.

Streit, Lizzie. “The 9 Healthiest Types of Cheese.” Healthline, Healthline Media, 4 Mar. 2019, www.healthline.com/nutrition/healthiest-cheese.