SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Se apropie sezonul Sărbătorilor de Iarnă și probabil că deja ai început să te întrebi cu ce bunătăți îți vei delecta și în acest an invitații la masa de Crăciun și Revelion. Lăsând la o parte preparatele tradiționale specifice acestor Sărbători, la o astfel de masă festivă e nevoie și de antreuri care trebuie să fie un pic mai ușoare pentru a pregăti stomacul în vederea festinului culinar.

Știm că porcul e baza pentru mesele festive de la sfârșit de an, însă noi îți propunem să strecori în meniu și antreuri delicioase pe bază de telemea din lapte de vacă. Iată câteva rețete:

 

Bruschete cu sos de roșii și brânză

Brânza și roșiile alcătuiesc o combinație irezistibilă, numai bună de savurat înainte de a trece la felurile principale din meniul unei mese festive.

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 8 roșii de dimensiuni medii;
  • 300 de grame de telemea de Ibănești;
  • 8 felii de pâine;
  • o ceapă roșie;
  • câteva fire de pătrunjel;
  • oregano;
  • sare și piper.

Mod de preparare:

Spală roșiile și dă-le pe răzătoare, folosind partea cu găurile cele mai mari. Apoi, taie telemeaua cubulețe și adaugă-le în sosul rezultat, după care pasează ușor cu o furculiță până când obții o pastă omogenă.

Adaugă sare, piper și oregano după care pune feliile de pâine la prăjit folosind un toaster sau plita de pe aragaz. După ce s-au rumenit pe ambele părți, taie-le în două sau în patru și unge-le cu sosul de brânză și roșii, iar deasupra presară ceapa roșie tăiată mărunt. La final, ornează cu câte o frunză de pătrunjel și aranjează pe un platou.

 

Ouă umplute cu cremă de brânză

Ouăle umplute aproape că sunt nelipsite din lista de antreuri de la orice masă festivă, însă noi îți propunem o rețetă ușor diferită de cea clasică.

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 8 ouă;
  • 100 de grame de brânză de vaci;
  • 100 de grame de telemea de vacă;
  • 50 de grame de unt;
  • o ceapă verde;
  • 4 felii subțiri de mușchi crud-uscat;
  • sare și piper;
  • 3-4 frunze de salată, pentru decor.

Mod de preparare:

Întâi și întâi, pune ouăle la fiert și lasă-le între 7 și 10 minute, pentru a avea garanția că ies tari. În acest timp, pune feliile de mușchi crud-uscat la rumenit în puțin ulei, cât să devină crocante. Apoi, taie mărunt ceapa verde, după care ia ouăle de pe foc și pune-le în apă rece.

După 10 minute, curăță și taie ouăle pe jumătate, scoțând gălbenușul, pe care îl pui într-un bol. Adaugă apoi untul de 82% grăsime, brânza de vaci și telemeaua tăiată cubulețe sau dată pe răzătoare. Amestecă bine gălbenușurile cu untul și brânzeturile, iar când crema capătă consistență, adaugă ceapa verde, sarea și piperul.

Umple jumătățile de albuș cu crema astfel obținută, în care înfigi și câte 2-3 bucățele de mușchi rumenit.

La final, pune foile de salată pe un platou și aranjează ouăle umplute deasupra. Tot pentru decor, poți adăuga pe fiecare ou și câte o frunză de pătrunjel.

 

Rulade cu piept de pui, telemea și cașcaval

Acest antreu se mai numește și ruladă mozaic, întrucât se prepară în trei variante, fiecare cu o umplutură diferită.

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 1-2 piepturi de pui dezosate;
  • 3 linguri de muștar;
  • 300 de grame de telemea;
  • 150 de grame de cașcaval de Ibănești;
  • 100 de grame de măsline fără sâmburi;
  • un ardei gras (de preferat, roșu);
  • 2 cârnați cabanos;
  • un gogoșar murat;
  • 150 de mililitri de vin alb;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • sare și piper.

Mod de preparare:

Spală pieptul de pui și taie-l în mai multe fâșii, care se bat ușor cu un ciocan de șnițele. Apoi, dă telemeaua și cașcavalul pe răzătoare; taie fâșii ardeiul gras și gogoșarul murat și fă niște rondele din cârnații cabanos și măsline.

Condimentează pieptul de pui cu sare și piper, după care unge fiecare bucată cu un amestec de ulei și muștar. Treci apoi la umplerea acestora cu restul ingredientelor care se combină separat, după cum urmează: o bucată se umple cu telemea rasă, ardei roșu, măsline și cabanos,  iar pentru o alta fă o umplutură din cașcaval ras, telemea rasă și măsline. Umple a treia bucată cu telemea, cașcaval și gogoșar murat.

Rulează apoi strâns bucățile de piept astfel umplute și fixează-le cu scobitori. Pune-le apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, mai unge-le cu puțin ulei, după care bagă-le la cuptor la 180 de grade C. După ce s-a rumenit carnea, adaugă în tavă vinul alb și mai lasă la cuptor până când acesta se evaporă.

După ce ruladele se răcesc, taie-le felii nu înainte de a scoate scobitorile. Feliile se așază pe un platou, alternând cele trei feluri astfel preparate.

 

Tot ca antreuri poți prepara niște plăcinte delicioase cu telemea; dacă ai nevoie și de alte rețete cu telemea de Ibănești, le găsești la noi pe site.