
Telemeaua ocupă un loc aparte în bucătăria noastră, fiind unul dintre alimentele de bază de pe mesele românilor. Denumirea de telemea este dată doar brânzeturilor produse în România prin maturarea în saramură a cașului, deși același procedeu este folosit și pentru obținerea unor preparate similare în alte părți ale lumii.
Telemeaua este însă un produs românesc protejat, iar la acest moment există mai multe tipuri de brânzeturi din această categorie recunoscute oficial la nivel național. Dintre acestea, unul singur a obținut până acum și recunoaștere la nivel european ca produs tradițional românesc, primind certificarea de Produs de Origine Protejată. Este vorba despre Telemeaua de Ibănești, obținută din laptele animalelor hrănite natural pe Valea Mureșului și Valea Gurghiului și maturată în saramură de Orșova, provenită dintr-un izvor natural cu apă sărată.
Putem întâlni telemeaua și ca ingredient în diferite rețete de preparate culinare, printre care și plăcintele. Sub denumirea generică de „plăcintă cu brânză” se regăsesc diferite sortimente care pot fi servite ca desert, dar și ca fel principal sau antreu, iar astăzi îți prezentăm câteva rețete ușor de preparat.
Plăcintă dobrogeană
În mod tradițional, plăcinta dobrogeană se prepară în tăvi rotunde, însă dacă nu ai la îndemână așa ceva poți să folosești și una obișnuită. Lista de ingrediente pentru șase porții include:
- un pachet de foi de plăcintă;
- 350 de grame de smântână;
- 200 de grame de telemea;
- 200 de grame de brânză de vaci;
- 100 de mililitri de ulei.
Dacă dorești ca plăcinta să fie mai sărată poți folosi doar telemea, iar pentru a o mai „îndulci” este recomandat să adaugi și brânză de vaci de Ibănești. Telemeaua se dă pe răzătoare și se amestecă într-un castron cu brânza de vaci, trei ouă și jumătate din cantitatea de smântână. Tava se unge cu puțin ulei, apoi se iau două foi de plăcintă, peste care se întind 3-4 linguri din amestecul de brânză, ouă și smântână.
După aceea, foile se rulează și se așază în tavă, iar operațiunea se repetă până când se termină tot pachetul. Dintr-un pachet de 400 de grame cu foi subțiri, ar trebui iasă 9-10 rulouri de plăcintă, suficiente pentru 6 porții sănătoase.
Cele două ouă care au mai rămas se bat bine și se amestecă ușor cu restul de smântână, după care rulourile din tavă se ung cu ulei. Pe deasupra, se toarnă amestecul de ouă și smântână, iar plăcinta poate fi pusă la cuptor.
Aici se ține o jumătate de oră la 180 de grade C, după care se poate servi simplă sau cu o cană de iaurt ori lapte proaspăt.
Plăcintă cu telemea, ceapă verde și ciuperci
De această, dată aluatul se prepară în bucătărie, iar pentru aceasta ai nevoie de:
- o jumătate de kilogram de unt;
- un kilogram de făină;
- două ouă;
- o lingură de oțet;
- o linguriță de sare.
Ingredientele pentru compoziție sunt:
- un kilogram de ciuperci;
- 4 legături de ceapă verde;
- o legătură de mărar;
- 300 de grame de telemea;
- sare și piper, după gust.
Mai întâi, se frământă aluatul folosind ingredientele enumerate, după care se pune la rece aproximativ o oră.
Între timp, ceapa verde și ciupercile se pun la călit într-o tigaie, iar apoi se adaugă mărarul tocat, sarea și piperul.
Aluatul scos de la rece se împarte în patru părți din care se fac foi subțiri. Peste prima foaie se întinde o jumătate din compoziție, iar deasupra se așază o altă foaie peste care se rade telemeaua. Urmează a treia foaie pe care se întinde restul de compoziție, iar deasupra se așază ultima foaie.
Plăcinta se bagă la cuptor, unde se coace o jumătate de ora la 180 de grade C, iar ceea ce rezultă la final este suficient pentru patru porții mari.
Plăcintă cu telemea, spanac și brânză de burduf
Și de această dată, ingredientele se împart în două categorii, respectiv cele pentru aluat și cele pentru compoziție. Aluatul se prepară din:
- o jumătate de kilogram de făină;
- 10 grame de drojdie;
- 300 de mililitri de apă;
- trei linguri de ulei;
- o jumătate de linguriță de sare.
La aceste ingrediente se adaugă cele pentru compoziție:
- 3 cepe albe sau roșii;
- un kilogram de spanac;
- o legătură de ștevie;
- 250 de grame de brânză de burduf;
- 50 de grame de telemea;
- un ou;
- două linguri de ulei;
- sare și piper, după gust;
- o linguriță de susan.
Se începe cu prepararea aluatului, care se lasă apoi la dospit până când își dublează volumul. Cât timp crește aluatul, spanacul se pune la fiert, iar ștevia și ceapa se taie mărunt. Ceapa se pune la călit, după care se adaugă ștevia și spanacul bine scurs de apă, iar la final sarea și piperul.
Compoziția se lasă să se răcească, timp în care se amestecă brânza de burduf cu telemeaua, iar aluatul se întinde pe un blat pe care ai presărat în prealabil făină.
Aluatul se unge cu ulei după care se întinde compoziția și se presară amestecul de brânză. Plăcinta se rulează sau se împachetează în 3-4 straturi, după care se pune pe tavă, se unge cu oul bătut și se presară cu susan.
În final, se lasă la cuptor circa o jumătate de oră la temperatura de 180 de grade C.
Acestea sunt trei dintre cele mai simple și delicioase rețete de plăcintă cu telemea; te poți convinge numaidecât dacă le încerci și tu chiar azi.