SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

macaroane cu branza la cuptor

Macaroanele cu brânză sunt un preparat destul de popular în gastronomia românească, însă ne-am obișnuit să-l privim ca un fel de desert, deoarece, de cele mai multe ori, se fac în varianta dulce, ce include adesea o combinație de brânză, zahăr și stafide. Astăzi ne-am gândit să-ți propunem însă o rețetă de macaroane cu brânză sărată, care poate fi servită ca fel principal la prânz sau cină și pe care cu siguranță nimeni nu o va lăsa în farfurie. Se prepară ușor și rapid și ai nevoie de doar câteva ingrediente, pe care probabil că deja le ai în casă, dar rezultatul este delicios. 

Să vorbim despre ingrediente: de ce ai nevoie și în ce cantități 

Principalele ingrediente ale acestui preparat sunt, evident, pastele și brânza. Poți folosi macaroane, dar și orice alt tip de paste ai prin cămară. De fapt, de cele mai multe ori, tendința este de a folosi paste scurte pentru această rețetă. Nu-ți face griji, nimeni nu va refuza să mănânce doar pentru că rețeta este de „macaroane cu brânză sărată”, iar tu nu ai avut decât penne sau fusilli la îndemână. 

O mai mare atenție trebuie să o acorzi însă alegerii brânzei, care, fără îndoială, este ingredientul-vedetă al acestui preparat. Noi îți recomandăm să folosești o brânză cu gust cremos, plin și catifelat – vorbim, bineînțeles, despre telemeaua noastră de Ibănești, cu ingrediente naturale, de cea mai bună calitate, și sărată, ca niciuna alta, în saramură de Orșova, extrasă dintr-un izvor pe care zeci de generații l-au folosit pentru a da gust brânzei sau mâncărurilor preparate. Sau poți pune telemea de vacă, proaspătă sau maturată, sărată tot în saramură de Orșova. 

Și parcă ar fi păcat, dacă tot faci macaroane la cuptor, să nu presari deasupra și o mână de cașcaval ras – vei obține o crustă foarte frumoasă. Pentru o notă aparte, poți folosi cașcaval afumat

Pentru a ajuta pastele și brânza să se combine armonios, vei mai avea nevoie și de câteva ingrediente. Iată lista completă cu toate ingredientele necesare pentru macaroane cu brânză la cuptor:

  • 250 de grame de paste; 
  • 150 de grame de telemea
  • 100 ml de smântână; 
  • 2 ouă; 
  • 50 de grame de unt; 
  • sare (opțional, doar dacă crezi că ar mai fi nevoie); 
  • puțin cașcaval (cât să presari peste paste înainte de a le da la cuptor). 

Cantitățile de mai sus sunt suficiente pentru 2-3 porții de macaroane de brânză sărată. Dacă vrei să prepari mai multe sau să-ți mai rămână și pentru o altă masă, va trebui să dublezi cantitățile. 

Cum prepari macaroanele cu brânză sărată la cuptor: pași de urmat 

Am menționat deja că este o rețetă foarte simplu de preparat, nu? Ei bine, nu am exagerat deloc. Urmează instrucțiunile de mai jos, pas cu pas, și în maxim 10-15 minute vei putea da tava cu macaroane la cuptor: 

  • Pasul 1: Pune apă cu sare la fiert într-o oală suficient de mare. Când clocotește, adăugă pastele și lasă-le să fiarbă conform instrucțiunilor de pe pachet; ai grijă să nu le fierbi prea tare, urmează să mai stea și la cuptor; al-dente sunt perfecte. Când sunt gata, scurge-le bine și clătește-le cu apă rece – va opri procesul de gătire și le va împiedica să se lipească una de alta.  
  • Pasul 2: Cât timp fierb pastele, poți pregăti restul ingredientelor: dă brânza pe răzătoare, bate bine ouăle și topește untul (păstrează o bucățică mai mică, vei avea nevoie de el pentru a unge tava); combină telemeaua cu smântâna și ouăle bătute și condimentează cu sare dacă mai e nevoie. 
  • Pasul 3: Toarnă compoziția de mai sus peste paste și amestecă bine, pentru a obține o distribuție uniformă.
  • Pasul 4: Unge tava bine cu unt, toarnă amestecul de paste și brânză și presară deasupra puțin cașcaval ras.
  • Pasul 5: Dă totul la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20-25 de minute sau până când se formează o crustă aurie. 

De ce ne plac macaroanele cu brânză sărată la cuptor 

Gustul, evident, este unul dintre principalele puncte forte ale acestui preparat. Nu strică însă nici faptul că este ușor de pregătit, indiferent de nivelul de experiență în bucătărie, necesită foarte puține ingrediente sau că poți ajusta cu ușurință cantitățile pentru a pregăti atâtea porții câte dorești. Un alt avantaj este timpul destul de scurt de gătire, care o face perfectă inclusiv pentru acele zile caniculare de vară, când ultimul lucru pe care ți-l dorești este să stai lângă aragaz, ori pentru acele momente în care nu ai prea mult timp la dispoziție, dar tot vrei să pregătești un fel de mâncare sățios și delicios. 

Dacă te-am convins, testează și tu această rețetă. Vei obține un preparat foarte gustos și apetisant, pe care îl poți servi atât cald, cât și rece, la prânz sau la cină, și care în mod sigur se va dovedi pe gustul întregii familii ori al prietenilor invitați la cină. Poftă bună!