SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Dacă vrei să gătești rapid și ușor un preparat pe care să-l poți servi ca antreu sau ca garnitură pentru felurile principale, noi îți recomandăm niște ciuperci la cuptor cu cașcaval. Pot fi preparate în mai multe moduri, iar pentru că nu ne-am putut decide care dintre rețete este cea mai delicioasă, îți prezentăm trei variante pe care să le prepari chiar tu.

Ciuperci umplute, cu crustă de cașcaval

Aroma acestui preparat este dată de verdețurile folosite din belșug, însă poți adăuga un plus de savoare folosind ca ingredient Cașcaval de Ibănești Produs Montan. Pentru două porții ai nevoie de:

  • 500 de grame de ciuperci;
  • 150 de grame de cașcaval;
  • 100 de grame de unt;
  • o legătură de ceapă verde;
  • o legătură de pătrunjel;
  • câteva fire de mărar;
  • o lingură de ulei;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare: Spală ciupercile după care separă piciorușele de pălării. Pune-le pe acestea din urmă cu gura în jos pe un prosop de hârtie pentru a se scurge de apă. Spală apoi și verdețurile după care toacă-le mărunt procedând la fel și cu piciorușele ciupercilor.

Pune uleiul la încins într-o tigaie după care adaugă piciorușele tocate care se călesc până când se evaporă aproape complet apa pe care o vor lăsa în vas. Adaugă apoi verdețurile, amestecă bine și condimentează cu sare și piper. Mai lasă tigaia câteva minute pe foc până se călesc și verdețurile și gata cu umplutura.

Pune pălăriile ciupercilor într-o tavă unsă cu puțin ulei și umple-le cu amestecul preparat la tigaie. Apoi, rade deasupra fiecăreia cașcaval și adaugă puțin unt de Ibănești.

Bagă tava la cuptor și las-o acolo până când cașcavalul ras de deasupra capătă o crustă aurie.

 

Ciuperci cu cașcaval „trase“ prin sos de usturoi

Continuăm cu o rețetă pe care o poți diversifica adăugând după preferințe alte ingrediente, alături de cele din lista care urmează:

  • 500 de grame de ciuperci;
  • 150 de grame de cașcaval;
  • 3-4 căței de usturoi;
  • câteva fire de pătrunjel;
  • două linguri de ulei;
  • sucul de la o lămâie;
  • sare și piper, după gust.

Începe tot cu spălarea ciupercilor și îndepărtarea piciorușelor care de această dată nu se mai folosesc. Lasă ciupercile să se scurgă de apă, timp în care poți prepara sosul de usturoi.

În acest scop, zdrobește cățeii de usturoi și amestecă-i cu o lingură de ulei și sucul de lămâie. Adaugă sare și piper precum și puțin pătrunjel tocat mărunt având grijă să mai păstrezi verdeață și pentru ciuperci. Dacă preferi, în sosul astfel preparat poți adăuga și ceapă verde sau ceapă albă tocată mărunt.

Pune în tavă uleiul rămas, după care unge fiecare ciupercă încet cu sosul astfel preparat și așază-le în interiorul acesteia. Deasupra ciupercilor rade cașcavalul, iar dacă preferi, poți adăuga și câte o bucată de bacon. De asemenea, dacă dorești să dai preparatului o savoare mai intensă, îți recomandăm să folosești cașcaval afumat de Ibănești.

Bagă apoi tava la cuptor și lasă până când cașcavalul se topește complet; la final, presară pe deasupra pătrunjelul tocat.

 

Ciuperci cu cașcaval și crutoane

Această rețetă propune o combinație între textura fină a ciupercilor coapte la cuptor și cea crocantă a crutoanelor bine rumenite.

Lista de ingrediente nu diferă cu mult de cele prezentate anterior și conține:

  • 500 de grame de ciuperci;
  • 200 de grame de cașcaval;
  • două cepe albe;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 1-2 fire de cimbru;
  • o legătură de pătrunjel;
  • 100 de grame de crutoane;
  • sare și piper, după gust.

Primul pas constă în îndepărtarea piciorușelor ciupercilor care nu se folosesc nici de această dată, dar pot fi păstrate la congelator pentru alte preparate. Spală ciupercile și lasă-le la scurs, după care toacă mărunt usturoiul și ceapa și amestecă-le bine.

Apoi, pune ciupercile într-o tavă unsă în prealabil cu puțin ulei sau unt și umple-le cu amestecul de ceapă și usturoi. Adaugă cimbrul, sarea și piperul, iar deasupra câte o felie de cașcaval.

Și de această dată, pentru un gust mai special, îți recomandăm să folosești o ruladă de cașcaval afumat de Ibănești, condimentată cu boia sau piper. Peste cașcaval pune 2-3 crutoane, dar dacă nu ai la dispoziție un astfel de ingredient, îl poți înlocui cu două felii de pâine bine fărâmițate. Chiar dacă pâinea este proaspătă, firimiturile se vor rumeni ușor la cuptor și vor deveni la fel de crocante precum crutoanele.

Bagă tava la cuptor și las-o până când cașcavalul se topește, iar crutoanele capătă o culoare mai închisă.

 

Cum spuneam, nu ne-am putut decide care dintre cele trei preparate este mai delicios, așa că te lăsăm și pe tine să le încerci și să ne transmiți părerile tale.