SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Brânza a făcut dintotdeauna parte din alimentația noastră, a românilor. Iar dragostea față de acest aliment a dus la apariția unei varietăți largi de brânzeturi care de care mai delicioase. Astăzi, am decis să ne oprim asupra unui tip anume de brânză, unul pe care mai mult ca sigur îl consumi destul de des, dar fără a ști exact cum se obține – brânza maturată.  

Ce este brânza maturată 

Poate că nu avem nevoie de prea multe ingrediente pentru a face brânză, dar procesul în urma căreia se obține ea este unul complex ce include mai multe etape. Una dintre cele mai importante dintre acestea este cea de maturare. De fapt, multe dintre soiurile de brânză pe care le consumi sunt maturate pentru o anumită perioadă.  

Procesul de maturare poate dura săptămâni, luni, chiar și ani, timp în care caracteristicile brânzei se schimbă: scade umiditatea, crește concentrația de sare, dispare lactoza și crește acidul lactic. Produsul capătă o aromă, un gust și un miros unice, i se modifică textura, iar gradul de conservabilitate crește. În tot acest proces, temperatura și umiditatea din încăperea în care este depozitată brânza joacă un rol foarte important. 

Brânza Cheddar, parmezanul sau brânza Gruyère sunt câteva exemple de brânzeturi maturate pe care cu siguranță le-ai gustat. Revenind pe plaiuri românești, iată, de exemplu, cum procedăm noi pentru a matura telemeaua de Ibănești, unul dintre cele mai populare produse ale noastre și singurul aliment românesc ce a obținut certificatul de produs cu “Denumire de Origine Protejată” (DOP) de la Uniunea Europeană: acoperim calupurile de brânză cu saramură de Orșova, le depozităm în încăperi cu temperatura de 14-16° și le lăsăm acolo circa 20 de zile, fără a uita, bineînțeles, să le verificăm din când în când. Când decidem că s-a maturat suficient, o depozităm cu grijă sau o trimitem spre magazine, de unde va ajunge pe masa ta.  

Pentru iubitorii de brânzeturi maturate am mai creat și Cașcavalul boieresc Mitruț sau Specialitatea din caș maturat Nelia. Ce alte produse îți mai oferim te lăsăm să descoperi singur. 

Cum poți consuma brânza maturată 

Brânza maturată are avantajul că poate fi consumată oricând, la micul dejun, prânz sau cină, ca atare, în combinație cu alte alimente sau ca ingredient în diferite preparate culinare. Totul depinde de gusturile și preferințele tale. 

Pune-o pe o felie de pâine proaspătă crocantă și ai obținut o gustare rapidă pe care nimeni nu o va refuza. Sau combin-o cu legume proaspete, fructe proaspete sau uscate ori mezeluri și aperitivul este gata. Dacă preferi rețetele tradiționale, rade o bucată zdravănă de brânză peste o porție de mămăligă aburindă și nu te vei mai sătura să mănânci. Ori o poți folosi pentru a prepara niște plăcinte delicioase, dulci sau sărate. 

Dacă nu te poți hotărî, iată un fel de mâncare pe care îl poți prepara rapid, unul pe care mai mult ca sigur l-ai gustat de nenumărate ori: mămăliga în straturi sau „taci și înghite”. 

Pentru mămăligă ai nevoie de 1 l de apă, 300 g de mălai și ½ linguriță de sare. Mai pregătește vreo 300 g de telemea de vacă maturată rasă, niște cârnați afumați (după preferințe), 4-5 ouă și 50 g de unt. 

Mai întâi, prepară o mămăligă mai moale, taie cârnații felii potrivit de groase și prăjește-i. Unge o tavă cu unt, întinde un strat de mămăligă, apoi așază deasupra un strat de cârnați și unul de brânză. Repetă procesul până ți se termină mămăliga și umplutura, având grijă ca ultimul strat să fie de mămăligă. Cu ajutorul unei linguri, fă câteva găuri în mămăligă și sparge în fiecare câte un ou. Dacă ți-a mai rămas niște unt, pune câteva cubulețe deasupra. Dă totul la cuptor, la 180 de grade, cam 10-15 minute sau până când ouăle sunt gătite. Simplu, rapid și delicios! 

Nu exagera cu consumul

Oricât de mult ți-ar plăcea gustul brânzei maturate, ține cont de faptul că, la fel ca în cazul oricărui alt produs lactat, nu este indicat să o consumi în cantități excesive. Brânza, în special cea produsă folosind lapte proaspăt, provenind de la văcuțe crescute în aer liber și hrănite cu floră spontană naturală, este o sursă bună de calciu și alți nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor și dinților, coagularea sângelui, vindecarea rănilor și menținerea tensiunii arteriale normale. Cu toate acestea, poate fi bogată în calorii, sodiu și grăsimi saturate, așa că ar fi bine să nu exagerezi cu consumul său, în special dacă suferi de anumite afecțiuni.[1]

 

Când vorbim despre brânză maturată ne referim de fapt la acel tip de brânză care, după preparare, este pusă la păstrat și lăsată să stea în tihnă până capătă un gust și o aromă unice, care vor delecta papilele oricui o va încerca. Poate fi consumată ca atare sau adăugată în diverse preparate culinare. Oricum ai alege să o consumi, gustul său nu te va dezamăgi. 

 

Bibliografie:

Ware, Megan. “Is Cheese Good or Bad for You?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 Sept. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/299147. Accessed 30 Dec. 2022.