Smântână de Ibăneşti, este obţinută prin smântânirea laptelui de vacă, în conformitate cu cerinţele sanitar-veterinare.
După modul de preparare, smântâna se clasifică în următoarele categorii:
- smântână dulce – cu aspect şi consistenţă omogenă, fluidă, de culoare alb-gălbuie, cu gust şi miros dulceag şi aroma specifică de smântână proaspătă.
- smântână fermentată- obţinută prin procedeul de pasteurizare şi adaosul de culturi lactice selecţionate, cu aspect şi consistenţă omogenă, vascoasă, fără aglomerări de grăsime sau de substanţe proteice, culoare alb-gălbuie, uniformă, gust şi miros plăcut, aromat, slab acrişor, specific de fermentaţie lactică.
Se comercializează sub următoarele forme:
- sortimentul de smântână dulce, se comercializeaza vrac sau sub formă de găleţi, cu gramajul solicitat de client şi cu diferite procente de grasime (30-35%).
- sortimentul de smântână fermentată- se comercializează în recipiente (găleţi, caserole) gramate la solicitările clientului, şi cu diferite procente de grăsime (15%, 20%, 25%).