SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Dacă vrei să prepari rapid o gustare numai bună de ronțăit în fotoliu la televizor sau de acompaniat o bere rece, îți recomandăm sărățelele cu telemea.

Ingredientele sunt ușor de găsit, nu trebuie să fii un as al bucătăriei pentru a le prepara, iar întreaga operațiune nu îți răpește foarte mult timp. În plus, noi îți oferim trei rețete și câteva sfaturi ca bonus, așa că nu mai trebuie să răsfoiești cărțile de bucate pentru a afla cum și cu ce se prepară sărățelele.

Știm că abia aștepți să te apuci de treabă, prin urmare nu ne mai lungim cu vorba și trecem direct la subiect.

 

Sărățele simple cu telemea

Ingrediente:

Mod de preparare

Dă telemeaua pe răzătoare, taie untul cubulețe și bate un ou pe care îl vei folosi spre final pentru a unge aluatul. Treci apoi la prepararea aluatului. Pune într-un bol făina, cuburile de unt, cele două ouă rămase (sparte, desigur), telemeaua rasă și smântâna. Noi îți recomandăm smântâna de Ibănești, disponibilă în recipiente de 200 și de 500 de grame, precum și în două variante cu 35% și 15% grăsime.

Frământă bine până când aluatul capătă consistență, după care înfășoară-l într-o folie alimentară din plastic și lasă-l o oră la frigider.

După cele 60 de minute, scoate aluatul și întinde-l pe masă sau pe blatul de bucătărie pe care ai presărat în prealabil puțină făină. Întinde cu sucitorul până când foaia de aluat ajunge la o grosime de un centimetru, după care taie în fâșii late de 1,5 centimetri. Pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând între ele o distanță de circa un centimetru. Unge sărățelele crude cu oul bătut, iar pe deasupra presară semințele de mac, chimen sau susan.

La final, bagă tava la cuptor și lasă circa 20 de minute la o temperatură de 180 de grade C. Dacă vrei ca sărățelele să iasă ceva mai crocante, le mai poți lăsa la copt încă 5-10 minute, având însă grijă să nu se ardă prea tare.

 

Sărățele cu telemea și brânză de vaci

Ingrediente:

Mod de preparare:

Dă pe răzătoare telemeaua și cașcavalul, după care amestecă într-un bol brânza de vaci și untul tăiat cubulețe. Adaugă apoi 100 de grame de telemea, sarea și un ou și amestecă în continuare până când compoziția devine omogenă. Adaugă făina treptat, după care întinde aluatul cu un sucitor, presărând deasupra jumătate din telemeaua rămasă. Împăturește aluatul și întinde din nou, adăugând restul de telemea și repetând operațiunea.

Taie aluatul în fâșii așa cum am explicat la rețeta anterioară, după care pune în tavă, unge cu celălalt ou –  bătut în prealabil – iar pe deasupra, presară cașcavalul ras. Lasă la cuptor tot 20-30 de minute, la temperatura de 180 de grade C.

 

Sărățele cu iaurt și telemea

Ingrediente:

  • 400 de grame de făină;
  • 160 de grame de iaurt de Ibănești;
  • 250 de grame de unt gras;
  • 25 de grame de drojdie;
  • o linguriță de sare;
  • o linguriță de zahăr;
  • două lingurițe de chimen măcinat;
  • un ou;
  • 100 de grame de telemea rasă.

Mod de preparare:

Într-un bol încăpător, amestecă făina cu untul tăiat cubulețe, iar separat mixează drojdia și zahărul până când amestecul se lichefiază. Peste făina amestecată cu unt, adaugă sarea și chimenul măcinat, apoi drojdia și iaurtul. Amestecă bine toate ingredientele până când aluatul devine omogen. Lasă-l apoi la dospit circa 20 de minute, după care întinde-l cu sucitorul și taie-l fășii, după cum ți-am arătat.

Pune sărățelele în tavă, unge-le cu oul bătut, iar pe deasupra presară telemeaua rasă. Timpul de coacere este același, adică 20-30 de minute, la 180 de grade C.

 

Trucuri pentru prepararea sărățelelor

Așa cum am promis, încheiem cu trucuri care să te ajute să prepari cele mai delicioase sărățele cu telemea.

  • Frământă aluatul doar până când capătă consistență. Cu cât frămânți mai mult, cu atât aluatul se întărește, iar sărățelele nu vor mai ieși fragede la interior.
  • Pentru ca aluatul să iasă cât mai fraged, untul trebuie să fie unul gras, cu minim 80% grăsime.
  • Tot pentru mai multă frăgezime, poți adăuga în aluat puțină smântână sau iaurt gras.
  • Deși se cheamă „sărățele”, telemeaua nu trebuie să fie foarte sărată, ci să aibă un gust potrivit, între dulce și sărat.
  • Nu servi sărățelele imediat ce au fost scoase din cuptor, ci lasă-le să se răcorească măcar câteva minute. Cu cât se răcesc mai mult, cu atât devin mai crocante.

 

Dacă nu te poți decide între cele trei rețete, sfatul nostru este să prepari trei tăvi de sărățele – fiecare de câte un fel – iar atunci și această problemă va fi rezolvată.