SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Chifteluțele de urdă reprezintă o alternativă delicioasă la cele din carne, gustul lor unic și textura ușoară făcându-le o opțiune atractivă pentru cei care doresc o schimbare de la varianta clasică. În plus, sunt ușor de preparat, pot fi adaptate la diverse gusturi și preferințe și pot fi servite ca aperitiv, fel principal sau garnitură. În combinație cu un sos de roșii simplu, vor cuceri pe oricine și vor deveni rapid una dintre acele rețete pe care abia aștepți să o prepari cât mai des. Continuă să citești pentru a descoperi noua ta rețetă preferată de chifteluțe de urdă cu sos de roșii și busuioc!

Ingrediente necesare pentru a pregăti chifteluțe de urdă cu sos de roșii și busuioc

Nu ai nevoie de ingrediente prea multe sau greu de găsit pentru această rețetă. Să începem cu chifteluțele de urdă! Pentru a le pregăti, vei avea nevoie de:

  • 600 de grame de urdă de Ibănești
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de pesmet;
  • 50 de grame de busuioc tocat mărunt; 
  • 2 căței de usturoi tocați; 
  • sare și piper după gust.

Pentru sosul de roșii, vei avea nevoie de:

  • 400 de grame de roșii pasate;
  • 400 ml de apă;
  • 1 ceapă tocată;
  • 2 căței de usturoi tocați;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 1 linguriță de zahăr; 
  • câteva frunze de busuioc proaspăt; 
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare: cum faci chifteluțele de urdă cu sos de roșii

Îți recomandăm să începi cu chifteluțele – vor avea nevoie să stea la frigider înainte de gătire, ceea ce îți va lăsa suficient timp pentru a pregăti sosul.

Într-un bol mare, combină urda, ouăle, pesmetul, busuiocul tocat și usturoiul și amestecă bine. Condimentează cu sare și piper după gust. Formează chifteluțe mici, rotunde, și pune-le pe o tavă acoperită cu folie de copt. Acoperă-le cu folie alimentară și dă-le la frigider pentru cel puțin 30 de minute, timp în care se întăresc și se consolidează aromele. Acest pas este crucial pentru a asigura o textură fermă a chifteluțelor și pentru a preveni descompunerea acestora în timpul gătitului.

Pentru sosul de roșii, începe prin a sota ceapa și usturoiul în ulei de măsline, până devin translucide, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 3-4 minute. Apoi se adaugă roșiile pasate, apa, frunzele de busuioc, zahărul, sarea și piperul. Sosul se fierbe timp de 15-20 de minute, amestecând ocazional, pentru a permite aromei să se dezvolte și pentru a obține o consistență ideală.

Se adaugă apoi chiftelele de urdă în sosul de roșii și se lasă să fiarbă la foc mic încă 15 minute. Când sunt gata (poți tăia una în două pentru a te asigura), stinge focul și servește-le!

Sfaturi și recomandări

  • Adăugarea unor ingrediente extra precum mozzarella de Ibănești rasă, măsline tocate sau ardei gras tocat poate oferi o notă de savoare și complexitate chiftelelor de urdă. Acest lucru nu numai că va îmbogăți gustul chiftelelor, dar va aduce și un plus de textură.
  • Chifteluțele de urdă pot fi coapte și la cuptor, la 180°C timp de 20-25 de minute, dacă nu vrei să le fierbi în sos. În acest caz, le vei combina cu sosul înainte de servire. 
  • Sosul de roșii este un alt element ce poate fi personalizat după preferințe. În general, sosul de roșii este aromatizat cu busuioc, însă ierburile proaspete precum oregano, cimbru sau rozmarin pot adăuga o notă aromată interesantă. Ori, dacă îți plac sosurile picante, poți adăuga puțin chilli sau fulgi de ardei iute. Cantitatea de usturoi poate fi ajustată pentru a corespunde preferințelor tale. 
  • Dacă te grăbești sau nu vrei să prepari sos de roșii, folosește unul gata preparat. Chiftelele de urdă sunt vedeta acestui preparat, deci nu trebuie să îți faci griji dacă nu ai un anumit tip de sos ori dacă nu l-ai făcut tu de la zero. Important este să te bucuri de procesul de gătit și de gustul delicios al chiftelelor.
  • Chiftelele de urdă cu sos de roșii și busuioc pot fi servite alături de paste, orez sau piure de cartofi, pentru o masă completă și echilibrată. La fel de bine, pot fi servite simple, alături poate de una-două felii de pâine proaspătă, crocantă, numai bună pentru a o înmuia în sos!
  • Dacă cumva se întâmplă să rămână câteva chifteluțe de urdă nemâncate, nu le irosi! Păstrează-le și folosește-le a doua zi pentru a prepara un sandvici delicios, perfect pentru un prânz rapid și delicios.

Chifteluțele de urdă cu sos de roșii și busuioc reprezintă o alternativă savuroasă și sănătoasă la chifteluțele clasice din carne. Prepararea acestora nu este doar simplă, dar și plăcută, iar rezultatul final este unul delicios! Încearcă și tu această rețetă de chifteluțe de urdă cu sos de roșii și busuioc și nu rata ocazia de a adăuga un alt preparat interesant în arsenalul tău culinar!