SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

Telemeaua de Ibănești este produsă din ingrediente naturale de pe Valea Gurghiului, după o rețetă tradițională, specifică acestei zone geografice. Astfel, a rezultat un produs de înaltă calitate, care se remarcă prin gustul său unic. Datorită ingredientelor sale și a felului în care este produsă, această telemea reprezintă o alegere mai sănătoasă, comparativ cu alte brânzeturi similare.

Telemeaua de Ibănești a luat naștere în anul 1994, din ingrediente locale, ceea ce a contribuit la aroma sa specifică și la gustul inconfundabil. Folosirea laptelui provenit de la vaci crescute în această zonă precum și metodele de preparare ajută acest sortiment de telemea să iasă în evidență față de alte brânzeturi. Iată câteva motive pentru care aceasta este mai sănătoasă și merită încercată.

 

1.   Telemeaua de Ibănești a primit Certificarea de Origine Protejată

Acest produs a fost recunoscut de către Uniunea Europeană pentru calitatea sa și a primit ertificarea de Origine Protejată. Mai precis, această certificare atestă faptul că telemeaua poate fi produsă numai în zona Văii Gurghiului, în comunele Ibănești, Gurghiu și Hodac din județul Mureș. Acesta este al treilea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, fiind primul din categoria brânzeturilor cu o astfel de certificare.

O astfel de distincție este un mare indicativ al calității, deoarece, procesul de obținere al acesteia este departe de a fi unul ușor. Aceasta se acordă în urma unor verificări serioase, realizate pe o perioadă lungă de timp. În afară de garanția calității, o astfel de certificare aduce și un grad de obligativitate. Mai precis, telemeaua de Ibănești poate fi comercializată pe teritoriul Uniunii Europene numai dacă este produsă în zona mai sus menționată și doar dacă se respectă toate normele de producție. Rețeta folosită trebuie să fie întotdeauna aceeași, așadar, nu există riscul ca telemeaua să își schimbe gustul sau ingredientele.

2.   Brânza folosește saramură naturală de izvor

Un lucru foarte important și care merită reținut despre telemeaua de Ibănești este faptul că aceasta nu se sărează niciodată cu sare procurată din comerț. Aceasta este singura brânză pentru care se folosește saramură naturală de izvor de la Orșova. Datorită acestui ingredient, telemeaua este foarte sănătoasă și se remarcă printre alte tipuri de brânzeturi. Apa sărată de izvor care este folosită în rețetă este foarte bogată în sodiu, calciu și magneziu. Astfel, produsul rezultat este bogat în nutrienți și poate completa orice regim alimentar echilibrat.

Un alt ingredient folosit în producerea brânzei este cheagul, necesar în producția de cantități mari de telemea și pentru că previne sfărâmarea acesteia. Din această cauză, este necesară și adăugarea de clorură de calciu. Aceasta nu este un ingredient nociv, este certificată la nivelul Uniunii Europene și nu prezintă niciun fel de risc, fiind folosită în multe alte produse alimentare.

3.   Telemeaua provine dintr-o zonă geografică deosebită

Valea Gurghiului este situată într-o zonă montană care are condiții unice. Clima este una blândă, ceea ce favorizează o vegetație specială, perfectă pentru creșterea animalelor. Acest lucru influențează și calitatea laptelui de vacă și îi conferă acestuia o aromă proaspătă. Așadar, gustul reprezentativ al acestui tip de telemea depinde de folosirea laptelui de la vaci crescute în această zonă. În plus, prezența numeroaselor izvoare de apă sărată din zonă contribuie la unicitatea și la transformarea sa în locul perfect pentru a produce o telemea sănătoasă.

 

 

4.   Laptele este procurat de la producătorii locali

În momentul în care o fabrică se dezvoltă și începe să producă din ce în ce mai mult, aceasta este, deseori, forțată să recurgă la anumite metode de producție care nu sunt întotdeauna cele mai bune.

Pentru o fabrică de brânzeturi, este nevoie de cantități foarte mari de lapte, iar producătorii folosesc adesea ingrediente provenite din cadrul unor crescătorii. Din păcate, vacile din astfel de unități nu au întotdeauna cele mai bune condiții, ele sunt crescute în număr foarte mare, stau în țarcuri mici și sunt hrănite mai mult pe bază de concentrate. De obicei, ele nu au acces la pășuni naturale, ceea ce se poate simți și în gustul laptelui.

Spre deosebire de multe alte brânzeturi, telemeaua de Ibănești folosește numai lapte care provine de la producători locali. Aceștia cresc vitele în cele mai bune condiții, iar laptele lor este 100% natural, fără aditivi sau alte substanțe care ar putea să îi afecteze gustul reprezentativ.

5.   Se folosesc numai rețete tradiționale

Zona Văii Gurghiului este plină de tradiții, unde oamenii pun mare accent pe păstrarea datinilor și a obiceiurilor. Acest lucru include și păstrarea rețetelor și a practicilor meșteșugărești de altădată. Așadar, telemeaua de Ibănești este produsă după o rețetă veche, transmisă din bătrâni, care contribuie la gustul său unic.

Telemeaua de Ibănești reprezintă o alegere gustoasă și sănătoasă, pentru că folosește numai ingrediente naturale, de cea mai înaltă calitate. Laptele provine dintr-o zonă montană de vis din județul Mureș, cu o floră bogată care își lasă amprenta asupra aromei unice a brânzei. De asemenea, telemeaua are și certificarea europeană De Origine Protejată, care garantează calitatea și păstrarea rețetei.