
Stil italian și ingrediente românești: 7 cele mai bune rețete de paste cu brânză de Ibănești
Cine nu iubește pastele? Fie că sunt proaspete sau uscate, de dimensiuni mari sau mici, umplute sau simple, colorate sau aromate, pastele sunt consumate zilnic de miliarde de oameni. Fiind foarte bogate în carbohidrați, pastele ne asigură porția necesară de energie de fiecare dată când le consumăm. Sub toate formele și toate culorile, pastele pot fi preparate cu ușurință, în combinație cu diferite legume, sosuri sau carne.
Istoria pastelor
Conform izvoarelor istorice, pastele făinoase erau consumate în Sicilia, încă din anul 826 d.Hr, fiind preparate din grâul cultivat pe insula italiană. Un geograf arab, cunoscut sub numele de Idrisi, a afirmat în „Cartea lui Ruggero”, că în Sicilia se preparau în acea perioadă paste, în cantități atât de mari, încât ar putea hrăni cu ele atât regiunea Calabria, cât și teritoriile creștine și musulmane dimprejur. Înainte de moartea lui Ruggero al II-lea a fost încheiat tratatul lui Indrisi, prin care era menționat faptul că producția de paste făinoase din Sicilia crescuse considerabil, iar astfel, acestea au ajuns să fie importante în toată regiunea Mării Mediterane.
Cu siguranță pastele își au originea în Italia, iar acest lucru este demonstrat chiar și de denumirea pe care o purtau pe atunci: maccaruni. Substantivul provine de fapt de la verbul italian „maccari”, care definește activitatea de a zdrobi. Mai exact este vorba despre procesul de realizare a pastelor, care presupune o frământare a ingredientelor dure, pentru a se obține aluatul final. De asemenea, majoritatea sortimentelor de paste poartă denumiri italiene, precum: penne, spaghetti, maccheroni, fusilli, gnocchi, rigatoni, etc.
În prezent, procesul de fabricare a pastelor s-a industrializat, iar acestea sunt preparate în masă, urmând apoi să fie exportate în toată lumea. Însă, cei care ajung în Italia și au ocazia să se plimbe pe străduțele înguste ale orașelor de acolo, au șansa de a se întâlni cu persoane care încă produc manual celebrele paste, păstrând rețeta tradițională, transmisă din generație în generație.
Acum, pe piața din România, se găsesc atât paste produse la noi în țară, cât și paste făinoase importate din Italia, ambele tipuri fiind la fel de delicioase.
Și chiar dacă nu ai îndemânarea unui bucătar din Napoli sau Roma, te încurajăm să gătești acasă, în stil italian, folosind ingrediente românești, cum ar fi brânza de Ibănești. Fie că alegi cașcavalul, telemeaua sau mozzarella de Ibănești, oricare din aceste tipuri de brânzeturi poate fi folosit într-o rețetă specială de paste. Iar dacă nu ai inspirație, îți recomandăm șapte rețete de paste cu brânză, pe care le poți încerca la tine în bucătărie.
Paste în sos de roșii, cu piept de pui și brânză
O porție de paste cu piept de pui și brânză sărată poate fi o alegere perfectă pentru cină. Nu uita să îți pregătești și un pahar de vin și un playlist italian, pentru a savura pastele într-o atmosferă perfectă.
Ingrediente
- 300 g paste
- ulei
- 250 g piept de pui
- 1 ceapă mare
- 4 căței de usturoi
- 1 dovlecel mic
- 1/2 lgt pasta chilli
- 2 roșii
- 500 ml suc de roșii /bulion
- sare
- piper
- 1/2 cană brânză
- cașcaval ras
Cum se prepară
Pentru început, va trebui să pui pastele la fiert, în apă cu sare. După ce acestea sunt gata, le poți strecura, și le vei clăti sub un jet de apă rece, lăsându-le să se scurgă bine.
Spală apoi pieptul de pui, șterge-l cu prosoape de hârtie și taie-l în fâșii subțiri. Într-o tigaie vei pune uleiul la încins, iar apoi vei adăuga fâșiile de carne, pe care le vei căli puțin. Adaugă apoi ceapa tăiată mărunt și usturoiul tăiat feliuțe. După ce ai călit aceste ingrediente, poți adăuga în tigaie și câteva cubulețe de dovlecel, dar și roșii, curățate de coajă și tăiate mărunt.
Dovlecelul, pasta de chilli și roșiile se pun pe rând în tigaie și se lasă împreună pe foc, timp de 2-3 minute. Toarnă apoi peste ingrediente sucul de roșii și adaugă sare și piper după gust. Lasă totul să dea în clocot, iar apoi adaugă pastele.
La final se adaugă și brânza de Ibănești, pe care o poți da pe răzătoare sau o poți sfărâma cu o furculiță. După ce ai pus pastele în farfurii, poți rade deasupra și puțin cașcaval. Poftă bună!
Paste cu brânză și bacon
Pastele cu brânză și bacon sunt un adevărată deliciu, așa că merită să încerci această rețetă și la tine în bucătărie. Cu siguranță familia ta va fi încântată de acest preparat.
Ingrediente
- 400 g paste
- 150 g șuncă
- 200 g brânză de Ibănești
- 200 g smântână de Ibănești
- 2 ouă
- 50 g unt
- sare
- piper
- puțin pătrunjel verde
- 1 cățel de usturoi
Cum se prepară
Pentru început, poți pune pastele la fiert, cu apă și puțină sare. După ce acestea s-au fiert, pune-le într-o strecurătoare. Apoi, pune într-un vas puțin unt, și adaugă peste el pastele fierbinți.
Între timp poți să tai baconul în bucățele și să îl lași la rumenit într-o tigaie, folosind puțin unt, în loc de ulei. După ce baconul s-a rumenit, poți să îl adaugi peste paste. Presară apoi și jumătate din brânza rasă și amestecă întreaga compoziție.
Separat, amestecă apoi ouăle cu sarea, piperul și smântâna de Ibănești, și toarnă întreaga compoziție peste paste. Presară deasupra brânza rămasă și introdu vasul în cuptor, timp de 15-20 de minute. Îți recomandăm să folosești un vas de yena sau o tavă, astfel încât aceasta să reziste la temperaturi înalte.
Paste cu brânză dulce și nuci
Pe lângă rețetele clasice de paste cu sos de roșii și brânză, ne-am gândit să îți recomandăm și o rețetă aparte de paste, care poate fi servită ca desert.
Ingrediente
- 300 g paste (poți folosi fusilli)
- 130 g nuci măcinate
- 50 g unt
- 5-6 linguri de brânză de vaci de Ibănești
- miere sau sirop de arțar
Cum se prepară
Pentru început, vei pune la fiert pastele, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce s-au fiert le vei lăsa la scurs, într-o strecurătoare. Apoi, vei topi untul într-o crăticioară și vei adăuga peste el pastele, amestecându-le bine. Adaugă apoi și nucile măcinate și brânza dulce, și continuă să amesteci bine, lăsând crăticioara pe foc. La final, pastele se servesc cu miere sau sirop de arțar, în funcție de preferințe.
Paste cu brânză de burduf și smântână
Pastele cu brânză de burduf și smântână sunt perfecte pentru un prânz rapid și delicios. Așa că dacă îți este poftă de o porție de paste cu brânză, poți încerca această rețetă, folosind brânză de burduf Ibănești.
Ingrediente
- 500 g paste făinoase (penne)
- 350 g brânză de burduf
- 200 g smântână
- 2 ouă
- sare
- piper
- 50 g unt
- 100 g cașcaval
Cum se prepară
Pune pastele la fiert în apă cu puțină sare. După ce sunt gata, pune-le la strecurat și lasă-le să se scurgă bine de apă.
Apoi, într-un vas mai larg, amestecă brânza de burduf Ibănești, cu smântâna și ouăle. Condimentează totul după gust, după care adaugă pastele peste brânză și amestecă-le ușor, până când se omogenizează.
Vei unge apoi un vas de yena cu unt și vei adăuga amestecul de paste cu brânză. Vasul se lasă la cuptor, timp de 15-20 de minute, la 180 de grade C. După 20 de minute, vei scoate vasul din cuptor și vei adăuga pe deasupra cașcavalul ras. Pune din nou vasul la cuptor pentru încă 5 minute, până când se rumenește cașcavalul. Poftă bună!
Paste cu brânză Mozzarella și ton
Pastele cu brânză Mozzarella și ton sunt simplu de preparat și sunt cea mai bună opțiune pentru o masă de prânz rapidă și delicioasă. Iar pentru un plus de răsfăț, îți recomandăm să le servești alături de un pahar de vin Rose.
Ingrediente
- 300-350 g paste
- 2 conserve de ton
- 150 – 200 g mozzarella de Ibănești
- 1-2 linguri de parmezan ras
- 1- 2 roșii cherry
- busuioc
- oregano
- ulei de măsline
- sare
Cum se prepară
Pentru început, pune pastele la fiert, într-o oală cu apă și puțină sare. După ce s-au fiert, le poți lăsa la scurs. Iar în tot acest timp, poți amesteca într-un castron tonul, cu roșiile, busuiocul, oregano, sarea, uleiul de măsline și mozzarella de Ibănești.
După ce pastele s-au scurs, poți adăuga peste ele compoziția cu ton, amestecând ușor ingredientele. La final, poți adăuga puțin parmezan pe deasupra sau poți servi pastele ca atare. Poftă bună!
Paste Quatro Formaggi
Dacă îți plac pastele cu brânză, atunci trebuie să încerci neapărat rețeta de paste Quatro Formaggi, care este foarte gustoasă și ușor de pregătit. În plus, o poți personaliza după bunul plac, folosind brânzeturile care îți plac.
Ingrediente
- 240 g spaghete (sau orice alte paste dorești)
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 lingură unt
- 5 căței de usturoi tocați
- 50 g mozzarella
- 50 g gorgonzola
- 50 g parmezan
- 50 g telemea
- 250 g smântână pentru gătit
- sare
- piper
- oregano
- pătrunjel proaspăt
Cum se prepară
Pentru această rețetă poți folosi penne, în loc de spaghete, însă acest lucru depinde de preferințele fiecăruia. După ce ai fiert pastele, pune-le la scurs, însă, nu uita să păstrezi o ceșcuță din apa în care au fiert.
Apoi, într-o tigaie mare încălzește la foc mic untul și uleiul și adaugă apoi usturoiul tocat și lasă-l la sotat timp de un minut. Toarnă apoi apa de la paste, smântâna și pastele și amestecă totul, până când dă în clocot.
După ce au început să clocotească, poți adăuga și brânzeturile rând pe rând, amestecând continuu. Nu uita să asezonezi totul cu sare și piper.
La final, dă focul mic și lasă pastele să se facă și sosul să scadă și să se îngroașe, continuând să amesteci în tigaie. Pastele se servesc la final cu ceapă verde presărată pe deasupra sau cu puțin pătrunjel proaspăt.
Penne cu ciuperci și sos de brânză
Dacă îți plac pastele cu sos alb, poți încerca rețeta de penne cu ciuperci și sos de brânză, care este ușor și rapid de pregătit.
Ingrediente
- 250 gr penne
- 200 ml smântână de gătit
- 1 borcan mic de ciuperci tăiate
- 1 cățel de usturoi
- 40 gr parmezan
- 60 gr cașcaval
- 2 linguri ulei
- sare
- piper alb
- pătrunjel verde
- câteva fâșii de parmezan
Cum se prepară
Pune pastele la fiert, timp de 8-12 minute. După ce s-au fiert, pune-le într-o strecurătoare și lasă-le să se scurgă bine.
Între timp, poți curăța usturoiul, pe care îl vei tăia în două. Apoi, poți spăla ciupercile, pe care le vei pune într-o strecurătoare, lăsându-le la scurs.
Încinge uleiul într-o tigaie și adaugă ciupercile și usturoiul. Lasă-le apoi la înnăbușit, la foc potrivit, timp de 2 minute, după care poți adăuga peste ele încă o ceașcă de apă. Ciupercile rămân pe foc, până când scade tot lichidul.
Pentru sosul de brânză, vei avea nevoie de cașcaval și parmezan, care trebuie să fie rase fin, prin răzătoarea cu ochiuri mici.
După ce lichidul a scăzut, poți scoate usturoiul și poți adăuga peste ciuperci smântâna de gătit și cașcavalul cu parmezanul ras. Amestecă totul bine, până când brânzeturile sunt complet topite. Trage apoi tigaia de pe foc și adaugă pastele, continuând să amesteci totul. La final adaugă sare și piper după gust. Pastele se servesc apoi cu pătrunjel verde pe deasupra și câteva fâșii de parmezan. Poftă bună!
Așadar, pastele sunt un simbol al gastronomiei italiene, însă, asta nu înseamnă că nu poți să prepari o porție de paste în stil italian, la tine în bucătărie, folosind cele mai bune ingrediente românești.