SC MIRDATOD PROD SRL.
Ibănesti, Nr.273,
Jud.Mureş

m
Image Alt

Mirdatod

În întreaga lume, există o gamă extrem de variată de brânzeturi, însă dintre acestea, cașcavalul se numără printre cele mai cunoscute și mai apreciate produse. Primele tipuri de cașcaval au fost produse în Italia, însă metoda a fost preluată și adaptată în întreaga lume. Nu e de mirare, așadar, că la acest moment putem vorbi de peste 2.000 de tipuri de cașcaval specifice diferitelor regiuni.

Cu  bogată tradiție în domeniul păstoritului, România nu putea lipsi de pe harta producătorilor de cașcaval cu sortimente apreciate atât pe la nivel național, cât și mondial. Cașcavalul de Ibănești se numără printre cele mai cunoscute mărci de la noi, fiind un preparat nelipsit de pe mesele românilor care pun preț pe brânzeturile autentice și de calitate.

Cașcavalul poate fi consumat ca atare, însă poate fi și un ingredient important pentru diferite feluri de mâncare delicioase. În cele ce urmează, îți oferim câteva rețete delicioase pe bază de cașcaval, ușor de preparat și excelente pentru că satisfac și cele mai pretențioase gusturi.

Ruladă cu brânză, șuncă și, evident, cașcaval 

Acest preparat poate fi servit la micul dejun, dar și ca antreu pentru masa de prânz și chiar la cină.

Ingrediente  pentru două porții:

  • 75 de grame de cașcaval;
  • 25 de grame de unt de Ibănești;
  • 125 de grame de brânză de vaci;
  • 50 de grame de șuncă presată;
  • un ardei gras roșu;
  • sare și piper, după gust.

Șunca presată se taie cubulețe, la fel și ardeiul gras, care a fost spălat și curățat de semințe în prealabil. Apoi, într-un bol se amestecă brânza de vaci cu sarea și piperul, iar când compoziția capătă consistența unei creme, se adaugă cubulețele de șuncă presată și ardei. Cașcavalul se dă apoi pe răzătoare și se amestecă bine cu unt, sare și piper. Compoziția se frământă până când devine omogenă, ca un aluat, după care se întinde pe o folie alimentară. Deasupra, se întinde crema de brânză, șuncă și ardei, având grijă ca aceasta să acopere întreaga suprafață a „aluatului”. Folia se rulează având compoziția în interior, după care se pune la frigider, unde se lasă cel puțin 3 ore până când rulada poate fi servită. 

Bulgărași de cartofi cu telemea și cașcaval

Continuăm cu o altă rețetă simplă și extrem de delicioasă, care nu îți va lua mai mult de 30 de minute pentru a o prepara.

Ingrediente pentru două porții

  • 3 cartofi;
  • 50 de grame de telemea de Ibănești;
  • 50 de grame de cașcaval;
  • 50 de grame de unt;
  • un ou;
  • 3-4 fire de pătrunjel;
  • două linguri de susan;
  • 50 de grame de pesmet;
  • sare și piper, după gust.

Mai întâi, cartofii se spală și se pun la fiert, adăugând puțină sare în apă. Cât timp fierb cartofii, cașcavalul și telemeaua se dau pe răzătoare, iar pătrunjelul se toacă mărunt. Apoi, se amestecă pesmetul cu susanul într-un vas separat. După ce au fiert cartofii, se lasă puțin să se răcească și se curăță de coajă, după care se pun într-un bol unde se pasează cu sare și piper. Se adaugă cașcavalul și telemeaua, împreună cu pătrunjelul și oul; compoziția se amestecă bine până când devine omogenă. Aceasta capătă consistența plastilinei, din care se fac apoi bulgărași, care se tăvălesc prin amestecul de pesmet și susan. Bulgărașii se așază pe o tavă tapetată cu hârtie și se bagă la cuptor, unde se lasă 5-10 minute la temperatura de 150 de grade C. În cazul în care folosești un cuptor clasic, pe gaz, bulgărașii se coc la foc mediu până când se rumenesc și devin aurii. Pot fi serviți/mâncați calzi sau reci, în orice moment al zilei.

Clătite cu brânză și mărar

Clătitele nu sunt un preparat doar pentru desert, ci pot fi servite și ca fel principal, cu o umplutură specială.

Ingrediente pentru 12 clătite

  • 4 ouă;
  • 200 de grame de făină;
  • 300 de mililitri de lapte;
  • 300 de mililitri de apă minerală;
  • o linguriță de sare;
  • două linguri de ulei;
  • 300 de grame de brânză de vaci de Ibănești;
  • o legătură de mărar proaspăt;
  • 50 de grame de unt;
  • 200 de grame de smântână de Ibănești;
  • 100 de grame de cașcaval.

Începe cu prepararea aluatului pentru foile de clătite; amestecă două ouă cu mixerul, adăugând pe rând laptele, făina, apa minerală, o lingură de ulei și o jumătate de linguriță de sare. Aluatul se amestecă bine după adăugarea fiecărui ingredient, iar la final se lasă un sfert de oră să se „așeze”. În acest timp, poți prepara compoziția amestecând brânza de vaci cu smântâna, celelalte două ouă bătute, mărarul tocat și jumătatea de linguriță de sare rămasă.

Foile de clătite se coc după metoda bine știută, după care se umplu cu deliciosa compoziție obținută anterior. Apoi, clătitele se așază într-o tavă unsă în prealabil cu 25 de grame de unt, iar pe deasupra se presară bucățelele de unt rămase și cașcavalul ras. Tava se bagă la cuptor circa o jumătate de oră la 200 de grade C, după care clătitele pot fi servite calde.

 

Gustul de Ibănești are ceva special, care dă o savoare caracteristică produselor lactate, așa că și rețetele prezentate vor fi mai delicioase dacă vei folosi cașcaval și brânzeturi provenite din această zonă.