Friends link: 070-513 070-516 070-519 070-595 070-599 1D0-525 1Y0-250 1Y0-350 1Z0-045 1Z0-050 1Z0-054 1Z0-238 1z0-402 1Z0-409 1Z0-457

Proiect 271CI

Proiect 271CI

Titlul proiectului

Obţinerea unor brânzeturi premium din lapte vacă provenit din zona montană destinate persoanelor cu restricţii alimentare.

Parteneri

  1. Beneficiar: SC MIRDATOD PROD Ibăneşti
  2. Furnizor de servicii: USAMV Cluj-Napoca

Cod proiect

PN-III-P2-2.1-CI-2018-1565 o.

Număr contract

271CI / 2018

Perioada de desfăşurare

03/09/2018 – 31/12/2018.

Buget proiect

1. Valoarea totală de la buget: 45.000
2. Valoarea totală cofinanțare (surse proprii) 5000
1+2=Valoarea totală a Contractului: 50.000

Rezumatul proiectului

Laptele de vacă reprezintă principala materie primă din industria produselor lactate. Efectele benefice şi calităţile nutriţionale ale brânzeturilor sunt de necontestat. Cu toate acestea, o serie de componente din lapte (proteinele, grăsimile sau lactoza) pot avea efecte negative asupra sănătăţii anumitor persoane cu restricţii alimentare (ex. cele cu intoleranţă la componente din lapte sau persoane la regim). Beneficiarul propunerii are în portofoliu mai multe produse din lapte de vacă (incluzând prima brânză telemea DOP din România şi un caşcaval montan), fabricate exclusiv din materie prima provenită din ferme familiale localizate în arealul geografic al Văilor Gurghiului şi Mureşului. Caracteristicile organoleptice şi compoziţionale ale produselor fabricate sunt date de diversitatea floristică mare din arealul de paşunat, de folosirea unor reţete tradiţionale de fabricaţie şi a saramurii de Orşova, care conferă brânzeturilor o textură şi un gust specific, fiind foarte apreciate de consumatori. Propunerea de proiect a apărut ca răspuns la nevoia beneficiarului de a face accesibile două tipuri de brânzeturi din portofoliu (caşcaval şi telemea) persoanelor cu unele restricţii alimentare.

Obiectivul proiectului

Proiectul a avut ca obiectiv principal tesarea şi optimizarea unor reţete de obţinere a unor brânzeturi dietetice de tip aliment funcţional (caşcaval şi telemea), din lapte cu compoziţie modificată (cu un anumit profil proteic şi cu un conţinut minim posibil de grăsime), destinate acestor categorii de consumatori.

Rezultatele obţinute

Prin colaborarea celor doi parteneri a fost obţinute în cadrul fabricii de produse lactate SC MIRDATOD PROD SRL două prototipuri de brânzeturi Caşcaval dietetic ,,Valea Regilor’’ şi Telemea dietetică ,,Valea Regilor’’ din lapte vacă cu compoziţie modificată (conţinand doar anumite tipuri de variante genetice ale cazeinelor şi normalizat la 1,7% grăsime) destinate persoanelor cu unele restricţii alimentare. Aceste două prototipuri de brânzeturi sunt în teste premergatoare lansării pe piaţă.